Max Beckmann ( * 12.02.1884 † 27.12.1950 )

Biografie van Max Beckmann

Biografie van Max Beckmann

Nieuwe zakelijkheid

Max Beckmann werd op 12 februari 1884 in Leipzig geboren. Hij voltooit zijn schildersopleiding aan de conservatieve Groothertogelijke School voor Kunst in Weimar met verschillende prijzen en wijdt zich aanvankelijk aan de impressionistische schilderkunst van landschappen en figuurcomposities. In 1906 ontvangt hij de Villa Romana Prijs voor zijn vroege impressionistische werk Young Men by the Sea. In datzelfde jaar trouwt hij met de schilder Minna Tube en verhuist hij met haar naar Berlijn.

Tijdens zijn vrijwillige dienst als hospik in de Eerste Wereldoorlog verandert Beckmann\'s stijl radicaal: in hoekige, sombere tekeningen en etsen verwerkt hij zijn traumatiserende oorlogservaringen en ontwikkelt hij zijn eigen signatuur: die wordt onthuld door harde contouren, onbemiddelde overgangen en splinterachtige vormen. Het was in deze periode dat hij De Nacht van 1918/19.

Het was pas halverwege de jaren twintig dat zijn stijl vrijer en kleurrijker werd onder invloed van de Franse schilderkunst. Theaters, kermissen en cabaret worden zijn voorkeursmotieven. In 1925 neemt Beckmann een hoogleraarschap aan de kunstacademie van het Städel Museum in Frankfurt en scheidt zich af van Minna Tube om te trouwen met Mathilda von Kaulbach. Zoals veel kunstenaars werd Beckmann onder het nationaal-socialisme ontslagen en emigreerde hij in 1937 met zijn vrouw naar Amsterdam en tien jaar later naar de VS, waar hij onder meer les gaf aan kunstscholen in St. Hij stierf aan een hartaanval in New York op 27 december 1950.

Max Beckmann wordt beschouwd als een meester van het modernisme en een belangrijke tolk van zijn tijd. Met zijn emotieschilderijen gaf hij samen met Grosz vorm aan het fenomeen Nieuwe Zakelijkheid.

Een belangrijk motief is het portret, zowel van hemzelf als van zijn twee vrouwen Minna Tube en Mathilda von Kaulbach. Zijn late werk bevat symbolische, mythologische drieluiken die tot op de dag van vandaag raadselachtig blijven.

© KUNSTKOPIE.DE

Kunstdrukken & schilderijen van Max Beckmann
Naar boven