Albert Anker ( * 1831 † 1910 )

Biografie van Albert Anker

Harmonieuze en onbevangen wereldorde

Albert Anker werd op 1 april 1831 geboren in Ins in het kanton Bern, Zwitserland. Hij wordt beschouwd als de grootste Zwitserse schilder van de 19de eeuw.

Op 11-jarige leeftijd bezocht hij de tentoonstelling "La Société des amis des Arts" in Neuchatel, die zijn vroege interesse voor kunst wekte. Anker bezocht het Gymnasium Kirchenfeld in Bern en voltooide het met de Matura. In opdracht van zijn vader begon hij theologie te studeren in Bern en later aan de Universiteit van Halle. Later kreeg hij toestemming om een carrière als kunstenaar na te streven. Hij brak zijn theologiestudie af en verhuisde naar Parijs. Hij verdiende zijn brood door les te geven in het tekenen en kopiëren van schilderijen. In november werd hij leerling van de beroemde Zwitserse schilder Charles Gleyre.

Van 1855 tot 1860 bezocht Anker de "Ècole nationale supérieure des beaux-arts de Paris". Tijdens zijn studie nam hij deel aan tentoonstellingen op de Parijse Salon en in Zwitserland.

Albert Anker trouwde in 1864 met Anna Rüfli, een vriendin van zijn overleden zus Louise. Met Anna had hij zes kinderen, waarvan er twee heel vroeg stierven. Om het onderhoud van zijn familie te betalen, werkte Anker als faience-schilder. Hij versierde meer dan 500 faienceplaten voor de Elzasser fabrikant Théodore Deck.

Albert Anker was zeer populair en bekend in Zwitserland, hij leidde een actief sociaal leven, was lid van vele internationale jury's. In 1901 kreeg Anker een zware beroerte, waardoor zijn rechterhand verlamd raakte. Zijn vermogen om te werken werd hierdoor aanzienlijk verminderd. Hij vond het moeilijk om aan grote olieverfschilderijen te werken en concentreerde zich meer op aquarellen.

Albert Anker stierf op 16 juli 1910 op 79-jarige leeftijd in zijn huis in Ins. Veel van Anker's werken zijn tot op de dag van vandaag op Zwitserse postzegels verschenen. De Albert Anker Stichting werd ter ere van hem opgericht en een atelier in Ins, waar hij het grootste deel van zijn leven doorbracht, werd omgevormd tot een museum.

Kunstdrukken & schilderijen van Albert Anker
Naar boven