Franz Xaver Winterhalter ( * 1805 † 1873 )

Biografie van Franz Xaver Winterhalter (1805 - 1873)

De Duitse schilder Franz Xaver Winterhalter werd geboren in het Zwarte Woud op 20 April 1805 en behoorde tot de beste portret schilders uit zijn tijd.

Al op de dorpsschool werd zijn tekentalent ontdekt en gestimuleerd. Vervolgens kreeg door grote financiële inspanning van zijn vader les van de Franse schilder / etser Charles Louis Schuler in het onderwijs. Toen deze directeur werd van het Herderschen Instituut voor de kunst in Freiburg in 1819, nam hij zijn leerling Winterhalter mee.

Door de steun die Winterthaler kreeg van de industrieel David von Eichthal kreeg hij ia een beurs om te kunnen studeren aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in München. Ondertussen werkte hij in het atelier van portretschilder Joseph Karl Stieler. Na het voltooien van zijn studie, verhuisde hij naar Karlsruhe in 1828 en vond daar werk als tekenleraar.

Tussen 1833-1834 leefde hij in Italië en deelde er een studio er met Johann Baptist Kirner. Dit waren vooral romantische genre scènes in de stijl van Louis Léopold Robert. In Rome werd hij lid van een kring van Franse kunstenaars.

In 1834 werd hij door groothertog Leopold als hofschilder benoemd, maar hij vertrok toch weer ditmaal naar Parijs. Hier maakte hij tussen 1836 en 1837 op de Salon de Paris (regelmatige kunsttentoonstellingen) met zijn Italiaanse schilderkunst grote indruk. Zijn doorbraak had hij in 1837 me zijn schilderij "Decamerone" waarvoor hij de 1e prijs kreeg.

Door de steun die hij kreeg van koning Louis Philippe werd Franz Xaver Winterhalter de meest gewilde portretschilder in Frankrijk. Hij schilderde portretten van de koninklijke familie en de vooraanstaande leden van de Rekenkamer. Door dit grote succes kreeg hij opdrachten van veel Europese aristocraten uit Groot-Brittannië, Spanje, België en Oostenrijk. De schilderijen van de Oostenrijkse keizerin Elisabeth (Sisi) behoren tot zijn bekendste werken. Naast individuele portretten maakte hij ook groepsportretten.Zijn schilderijen werden zo populair dat hij ook vaak werd gevraagd om kopieën van afzonderlijke beelden te maken. Deze werden vaak gemaakt door zijn broer Hermann, die was ook een schilder en leidde een bijna identieke leven. Het was ook niet ongewoon in deze tijd dat de meester alleen het hoofd en het gezicht schilderde en dat dan de rest door een leering werd gedaan.

, Winterthalters populariteit is waarschijnlijk ook te verklaren door het feit dat hij de geportretteerde, schilderde precies zoals diegene het graag zou zien. Dit in combinatie met vleierij en mooie schilderijen gaf hem veel invloed in zijn tijd.

Franz Xaver Winterhalter overleed op 68-jarige leeftijd op 8 juli 1873 in Frankfurt am Main aan tyfus.

© KUNSTKOPIE.DE

Kunstdrukken & schilderijen van Franz Xaver Winterhalter

Afbeeldingen per pagina: 100
Beeldweergave:  Shop | Galerie
NAAR BOVEN