William Turner ( * 1775 † 1851 )

William Turner (zelfportret)

Biografie van Joseph Mallord William Turner (1775 - 1851)

Inleiding tot de Engelse romantiek

Geboren werd WiIliam Turner op 23 april 1775, en hij is een van de belangrijkste Engelse kunstenaars die in 1789 tot de Royal Academy werd toegelaten. Naast zijn studies volgde hij een opleiding bij de aquarelschilder Thomas Malton. Turner nam in 1790 voor het eerst deel aan een tentoonstelling van de Royal Academy met zijn aquarellen en zond zes jaar later zijn eerste olieverfschilderij in voor een tentoonstelling aldaar.

Na een periode van reizen, die hem naar Schotland, Zwitserland en Frankrijk voerde, opende hij in 1804 zijn eigen galerie, waar hij zijn schilderijen verkocht.

In 1807 kreeg hij een professoraat aan de Royal Academy en begon hij \"Liber Studiorum\" bij te houden, een register waarin hij de schilderkunst indeelde volgens bepaalde criteria. Een reis naar Italië in 1819/20, waarbij hij lange tijd in Rome verbleef, leidde tot een verandering in Turners stijl, waardoor zijn schilderijen steeds verder van het Realisme af kwamen te staan. Deze verandering veroorzaakte felle kritiek, zodat sommige van zijn late werken niet meer in de Royal Academy tentoongesteld werden vanwege de opheffing van het representatieve.

Turner reisde later herhaaldelijk naar Zuid-Europa, vooral naar Venetië, dat hem boeide door de getransfigureerde kleuren en hem inspireerde tot het schilderen van verschillende schilderijen. De kunstenaar overleed op 19 december 1851 in Chelsea, Londen.

Met zijn in heldere en zuivere kleuren geschilderde schilderijen behoort hij tot de landschapsschilders van de Romantiek.

© KUNSTKOPIE.DE

Kunstdrukken & schilderijen van William Turner
Naar boven