William Blake ( * 1757 † 1827 )

Biografie van William Blake

De kunstenaar die zijn visioenen volgde

William Blake werd geboren in Londen op 28 November 1757. Als dichter, kunstschilder, graveur en etser, had William Blake een gave die hem tot last bracht. Zelfs als een klein kind had hij mystieke visioenen van God en de engelen. Zijn ouders waren sceptisch over zijn verhalen en ze beseften dat hun zoon anders dan de andere kinderen was en lieten hem daarom thuis leren.

Al op 10 jarige leeftijd wist William Blake dat hij kunstenaar wilde worden . De school was voor hen te duur dus zijn ouders stuurde hem naar de graveur James Basire, waar hij begon als leerling. Hij tekende de graven in de Westminster Abbey. De gotische stijl inspireerde hem en was altijd aanwezig in zijn werken. Na het voltooien van zijn leertijd werkte Blake als zelfstandig graveur.

In 1779 werd Blake ingewijd in de Royal Academy of Arts. Hij wilde schilder. worden. Maar de voorzitter van de Academie keurde zijn werk af moedigde hem niet verder aan, vandaar dat hij snel met de studie stopte.

Blake's werken zijn spiritueel en beïnvloed door zijn visioenen. Hij haalde inspiratie uit de Bijbel, en was altijd op zoek naar het religieuze. Blake schreef gedichten, die hij ook daarna illustreerde. Een van zijn beroemdste boeken verscheen in 1789 en heette "Songs of Innocence en Experience" Een van de beroemdste gedichten in het boek heet "The Tyger".

Tot zijn belangrijkste werken behoren illustraties uit het "Hiob" (21 bladzijden, 1824), en Dante's "La Divina Commedia" (1826). Zijn werken omvatten ook onder meer: „The Ancient of Days“, „The Red Dragon and the Woman Clothed with the Sun“, „The Body of Abel Found by Adam & Eve“.

Vanaf 1800 tot 1803 woonde Blake in de kust stad Felpham, waar hij tijdens een precaire financiële situatie steun kreeg van de dichter William Hayley. Daarna keerde hij terug met zijn vrouw naar Londen, waar hij de rest van zijn leven doorbracht. in 1784 opende hij zelfs een drukkerij waar de rest van zijn leven werkte. Als eenvoudige graveur en Illustrator voor boeken bleef hij onbekend en berooid tijdens zijn leven. Hij vond vervulling in kunst en leefde verder zeer gelukkig. Niet in het minst dankzij de trouwe steun van zijn vrouw. Hij was een koppig mens, en werd zelfs een medium van geesten genoemd. < p>

William Blake stierf in 1827. Zijn werk was niet populair tijdens zijn leven, omdat ze anders waren en werden gekenmerkt door visioenen en het mystieke. Alleen de kunstenaars van de zogenaamde pre-Raphaelite bewonderende zijn werk sinds het midden van de 19de eeuw. William Blake was een van de belangrijkste figuur de Britse kunst. < /p >

Kunstdrukken & schilderijen van William Blake

Naar boven