William Adolphe Bouguereau ( * 1825 † 1905 )

Biografie van William Adolphe Bouguereau

Sensuele academische schilder

William-Adolphe Bouguereau, was een Franse schilder en werd geboren op 30 November 1825 in La Rochelle. Als gevolg van gespannen familierelaties, werd de kleine Bouguereau naar zijn oom gezonden in Mortagne. Het moet geen toeval zijn geweest dat zijn oom hem de liefde voor voor kunst en schilderijen meegaf. Hij kreeg zo in eerste instantie les in schilderen.

Bouguereau begon aan de nationale supérieure des beaux-arts de Paris, een openbare school voor schone Kunsten in 1846. Hij werkte ook in het atelier van Francois Picot. Daar was hij een van de beste leerlingen, en in 1850 won hij de Prix de Rome, een prijs voor beeldende kunstenaars door de Académie toegekend, met zijn schilderij "Zenobia. Hierdoor won hij een éénjarig verblijf in de Villa Medici in Rome, waar hij naast het studeren ook de grote meesters uit de Renaissance kon bekijken. < /p >< p > Bouguereau was de bekendste Franse kunstenaar van zijn tijd. niet alleen in Frankrijk, maar ook in andere landen. In zijn werk behandelde hij klassieke en historische thema's en worden zijn schilderijen gekenmerkt door technisch realisme en academisch classicisme. Griekse modellen vormden de inspiratie voor zijn mythologische en allegorische beelden van dit genre. Hij schiep een geïdealiseerde wereld, iets sentimenteels en sensueels. Hij bewonderde het lichaam van de vrouw en zette vrouwen zeer vrouwelijk neer met erotische charisma. William Bouguereau schilderde religieuze schilderijen in de pre-Raphaelite stijl.

Zijn schildertechniek is geperfectioneerd en fotorealistisch. William Bouguereau zocht de vlekkeloze techniek tot in detail. Zijn werken werden vaak tentoongesteld in de Salon. Hij kreeg veel orders voor particuliere woningen, openbare voorzieningen en hij heeft meerdere kapellen van kerken in Parijs ingericht. In 1876 werd hij lid van de Academie voor de schone kunsten.

De schilder was financieel erg succesvol en genoot van de maatschappelijke erkenning. Maar hij kreeg ook veel tegenslag: drie van zijn kinderen, evenals zijn eerste vrouw zijn vroeg gestorven. Dit persoonlijke verdriet leidde tot zijn religieuze werken, zoals "The Piëta". In 1900 werd zijn enige nog levende zoon ziek en stierf. Deze tragedie had onomkeerbare gevolgen voor de gezondheid van de al 75 jarige kunstenaar. Hij voelde slechter en slechter met de van dag. Tenslotte in 1905 stierf Bouguereau in zijn geboorteplaats La Rochelle.

Kunstdrukken & schilderijen van William Adolphe Bouguereau

Naar boven