Vincent van Gogh ( * 1853 † 1890 )

Vincent van Gogh (zelfportret 1887)

Biografie van Vincent van Gogh

Genie of gek

Geboren als zoon van dominee op 30 maart 1853 in Groot-Zundert in de buurt van Breda. Vanaf 1869 werkte hij op de kunstmarkt in Den Haag, Londen en Parijs. Van Gogh wilde vervolgens een opleiding volgen tot lekenprediker, maar werd hiervoor ongeschikt geacht. Hij ging toen daarna een  opleiding doen, en in een Belgische mijnbouw en steenkool-mijnstreek werken als predikant en leraar. In 1879 besloot hij om schilder te worden en woonde bij zijn vader in Nuenen. Hij kreeg hier zijn artistieke opleiding door zijn neef A.Mauve in de jaren 1883 tot 1885. Tot zijn verhuizing naar Parijs had Van Gogh voornamelijk geschillderd in donkere kleuren. Na zijn verhuizing naar Parijs in 1885 zou dat veranderen.

In Parijs woonde zijn broer Theo, die hem ook financieel ondersteunde. Hier maakte hij kennis met impressionistische schilders, en werd zijn kleurenpalet lichter en lichter. In 1888 verliet Van Gogh Parijs om te verhuizen naar Arles. Zijn geestelijke toestand ging snel achteruit, dus een verblijf in de ziekenhuizen van Arles en St. Remy was noodzakelijk in 1889. In hetzelfde jaar kwam het wegens de geestelijke stoornis van Gogh tot een fysieke aanval op zijn vriend Gauguin, die naar hem was gereisd in Arles. Hierdoor ontstond er een kloof tussen de twee schilders en van Gogh sneed daarna zijn oor af. Uiteindelijk ging Van Gogh in 1890 naar dokter Gachet in Auvers-sur-Ois nabij Parijs. Deze was zelf schilder en stond op goede voet met meerdere impressionisten.

In de provence ontwikkelde Van Gogh een stijl van schilderen, die door expressieve kleuren gemarkeerd wordt. Met deze stijl stond hij samen met Gauguin, Cezanne en Munch aan de voorhoede van het expressionisme en het fauvisme. Hij heeft geleefd in diepe armoede was en financieel afhankelijk van zijn broer. Zijn werken behoren nu tot de meest populaire schilderijen ter wereld en brengen nu op veilingen miljoenen dollars op.

© Hardy Schulz, Hamburg

 

Kunstdrukken & schilderijen van Vincent van Gogh
Naar boven