Umberto Boccioni ( * 1882 † 1916 )

Levensloop van Umberto Boccioni

De verdeling van de norm

Het delen van de standaard

Umberto Boccioni werd op 19.10.1882 in de Reggio Calabria in Italië geboren. Hij was één van de bekendste en invloedrijkste kunstenaars van de Italiaanse futuristen, een kunststroming die is ontstaan voor de Eerste Wereldoorlog. In zijn korte leven creëerde hij sculpturen en schilderijen, die gemaakt werden door een dynamisch effect van een spannend palet van kleur en vorm oppervlakken, welke onorthodox was aan de vorige.

Op zijn 16e studeerde hij vormgeving in Rome en maakte kennis met Gino Serverini en Giacomo Balla en die introduceerde bij hem de schildertechniek divisionisme. Deze laat-impressionistische stijl van schilderen; de kleuren waren niet toegepast, maar onderverdeeld in basiskleuren en complementaire contrasten en dan weer toegepast of rasterachtig en dan weer expansief. Tegen 1909 ontmoette hij Tommaso Marinetti, de auteur van 'Festival van futurisme'. Geïnspireerd door deze futuristische kunst, schreef hij, samen met Carlo Carrä, Luigi Russolo, Giacomo Balla en Gino Severini het "manifest van futuristische schilderij", evenals het "manifest van het futurisme". 

Vanaf 1911 werd hij door het kubisme beïnvloed, wat duidelijk te zien is in zijn werk. In 1912 maakte hij zijn werk "elasticiteit", een van zijn bekendste werken. Hij stierf in 1916 door een val van zijn paard in de oorlog.

© KUNSTKOPIE.DE

Umberto Boccioni:

Kunstdrukken & schilderijen van Umberto Boccioni

Naar boven