Sophie Taeuber-Arp ( * 1889 † 1943 )

Biografie van Sophie Taeuber-Arp

"Kunst der Stilte"

Sophie Taeuber-Arp,  Sophie Henriette Gertrud Taeuber werd geboren op 19 januari 1889 in Davos-Platz, Zwitserland. Zij was de pionier van de abstracte kunst, protagoniste van het dadaïsme, textielontwerpster en avant-garde danseres. Zij maakte multimediale werken (collages) die het verschil tussen schone en toegepaste kunst deden vervagen.

Sophie Taeuber volgde de tekenschool en van 1906 tot 1910 studeerde zij textiele vormgeving aan de Gewerbeschule in St. Gallen. In 1910 ging zij studeren aan de Lehr- und Versuch-Ateliers für angewandte und freie Kunst in München. Zij bracht een semester door aan de Kunstgewerbeschule in Hamburg en beëindigde haar studie in 1914.

In 1915 reisde Sophie Taeuber naar Zürich. Daar sloot zij zich aan bij de Zwitserse Werkbund en bleef lid tot 1932.

In 1916-29 gaf zij les in compositie, weven en breitechnieken aan de Kunstnijverheidsschool in Zürich, waar zij later hoofd van de textielklas werd. In die tijd begon zij ook moderne expressieve dans te studeren en trad zelfs op in het Cabaret Voltaire. Het was in dit cabaret dat zij later haar toekomstige echtgenoot Jean Arp ontmoette. Jean Arp was medeoprichter van de Dada-beweging en heeft altijd een grote invloed gehad op het werk van zijn vrouw.

In 1916 sloot zij zich aan bij de Dada-beweging. Dadaïsten waren revolutionairen die het sociale waardesysteem verwierpen en ondogmatische, paradoxale kunst maakten.

De ervaring van de kunstenaar in textieldesign kwam goed van pas bij het ontwerpen van de werken uit geometrische patronen en figuren. Zij probeerde de diepgewortelde normen en regels met haar scheppingen overhoop te halen. Voor de kunstenares bestond er geen geslacht, nationaliteit of sociale klasse.

De boodschappen die zij wilde overbrengen waren modellen van volmaakte utopieën. Grillige impulsen van sociale verandering, en combinaties van beeldende kunst en voorstelling van dans, beweging en maskers. "Kunst van de stilte", de wereld verfraaien en streven naar innerlijke werkelijkheid.

In deze periode creëerde zij de "Dada-hoofden". Een serie houten hoofden gemaakt van hoedenstandaards en versierd met geometrisch beschilderde gezichten. Later wijdde Sophie Taeuber-Arp zich ook aan het constructivisme.

In 1926 verhuisden Taeuber-Arp en haar man Jean Arp naar Straatsburg, Frankrijk, waar zij het Franse staatsburgerschap verkregen. In Straatsburg kreeg Sophie Taeuber-Arp talrijke opdrachten voor de binnenhuisarchitectuur van verschillende huizen en galerijen. Voor deze werken kreeg zij de steun van haar echtgenoot en van de Nederlandse De Stijl-kunstenaar Theo van Doesburg.

In 1928 verhuisden Sophie Taeuber-Arp en haar echtgenoot naar Parijs, waar zij tot 1940 bleven, en zich aansloten bij de kunstenaarsgroepen Cercle et Carré (1930) en Abstraction-Création (1931-34). Haar werken in deze periode hadden een surrealistische inslag.

In de jaren 1930, 1940 maakte zij polychrome en monochrome houtreliëfs, "Linienbildern". De stijl was geometrisch en abstract. Haar werk was elementair, vereenvoudigd en bestond uit drie eenvoudige vormen - cirkel, vierkant en rechthoek. Spirituele schoonheid en sensuele kleuren waren de belangrijkste kenmerken van het werk van Sophie Taeuber-Arp. "Compositie" (1931), "Quatre espaces à croix brisée" (1932), "Lignes géométriques et ondoyantes" (1941)

Zij was op verschillende tentoonstellingen vertegenwoordigd: Artistes Suisses in de Galerie Vavin; in de Berner Kunsthalle; in de tentoonstelling Thesis, Antithesis, Synthesis in het Kunstmuseum Luzern; in het Kunsthaus Zürich in de tentoonstelling Zeitprobleme in der Schweizer Malerei und Plastik; in de Constructivistische tentoonstelling in de Kunsthalle Basel.

In 1937, samen met César Domela, A. E. Gallatin en L. K. Morris, was zij medeoprichtster en redactrice van het kunsttijdschrift Plastique, dat tot 1939 werd uitgegeven.

In1942 keerde Sophie Taeuber-Arp met haar man Jean Arp terug naar Zürich, en op 13 januari 1943 stierf zij in Zürich aan koolmonoxidevergiftiging.

Kunstdrukken & schilderijen van Sophie Taeuber-Arp
Naar boven