Joaquin Sorolla ( * 1863 † 1923 )

Korte biografie van Joaquin Sorolla (1863 - 1923)

De Spaanse kunstenaar werd geboren op 27 februari 1863 in Valencia. Tijdens zijn opleiding als slotenmaker werd zijn talent als tekenaar ontdekt zijn en dus hij kreeg tekenlessen van de beeldhouwer Cayetano Capuz toen hij pas 15 jaar oud . Deze beeldhouwer was onder invloed van Francisco Domingo was y Marqués, Ignacio Pinazo Camarlech en Emilio Sala Francés. In Madrid zag hij in 1881 voor het eerst de werken van Velázquez en Ribera in het Prado, wiens schilderijen die hij langzaam aan ging kopiëren.

Door een aantal succesvolle tentoonstellingen kreeg Sorolla in 1885 een beurs, wat hem de gelegenheid gaf om in Rome te kunnen studeren bij Francisco Pradilla y Ortiz. Ook reisde hij af naar Parijs, zag er impressionistische werken, en die hebben hem en zijn stijl sterk beïnvloed.

Toen hij terugkeerde naar Spanje schilderde hij eerst realistische historische onderwerpen, hij nam deel aan verschillende internationale tentoonstellingen en ontving vele grote prijzen evenals goedbetaalde opdrachten.

Met dit geld hij zich kon hij het zich veroorloven om, naast zijn huis in Madrid, een vakantiehuis in Cercedilla en een Beach-House in Valencia te kopen. Beïnvloed door de werkwijze en schilderijen van de Franse impressionisten, werkte hij daar onder de blote hemel en met zijn donker palet schilderde hij oa; landschappen, portretten en boekillustraties. Zijn favoriete onderwerpen waren situaties zoals de Spanjaarden het leven vierde en strandvoorstellingen. Het schilderij "strandwandeling" ontstond in 1909. Hij stierf in Augustius 1923 in Madrid

© KUNSTKOPIE.DE

Kunstdrukken & schilderijen van Joaquin Sorolla

Afbeeldingen per pagina: 100
Beeldweergave:  Shop | Galerie
NAAR BOVEN