Salvador Dali ( * 1904 † 1989 )

Portret Salvador Dali

Salvador Dali (1904 - 1989)

Salvador Dali - realistische illusie (1904-1989)


Dali werd geboren op 11 mei 1904, als de zoon van een notaris in het Catalaanse Figueras (Spanje). Op vroege leeftijd hij gedroeg zich vreemd en was geneigd om geweld tegen dieren, mensen en zichzelf te gebruiken. Aan de andere kant, hij leek artistiek begaafd te zijn, dus stuurde zijn ouders hem naar Ramon Pitchot, een familievriend die woonde op het platteland. Na enige tijd keerde Dali terug naar zijn geboortestad en studeerde aan de kunst-academie van Senor Nunez. In 1921 ging hij naar Madrid, waar hij een studie begon aan de Academie van San Fernando. Daar werd hij verbannen in 1925 als gevolg van opstandigheid in de Academie. Hij keerde terug naar Figueras en werd gearresteerd door de Guardia Civil. Hij werd gevangen gezet voor een maand omdat men hem verdacht van samenzwering in Spanje.Er werd geen bewijs hiervoor gevonden, zodat hij werd vrijgelaten en hij trok zich terug in een eenzaam verblijf aan de Middellandse Zee. Vanaf hier keerde hij nogmaals terug aan de Academie in Madrid en wijdde zich aan het kubisme. in 1927 reisde hij naar Parijs, waar hij Pablo Picasso en de cirkel van surrealistische Joan Miro en André Breton ontmoette.

Gala, de echtgenote van de dichter Paul Eluard, bleef bij DALI; Hij verklaarde haar tot zijn muze, en zij werd het onderwerp van veel van zijn schilderijen. In 1934 kreeg Dalí een officiële uitzetting uit de surrealistische beweging. Dali bracht het volgende jaar door in Italië, waar hij beïnvloed werd door Rennaissance- en Barokke schilderkunst. Hij bracht de tijd tussen 1940 en 1948 met Gala door in de Verenigde Staten, voordat hij naar port Lligat in Spanje terugkeerde en zich tot het katholicisme bekeerde. In de volgende jaren wendde hij zich een neo-klassieke stijl aan, die religieuze motieven had. Dertig jaar na de eerste ontmoeting met Gala trouwden ze in het jaar 1958. Dali in Spanje werd bekroond voor een lifetime achievement in 1964. En in 1973 werd een Dali Museum geopend in zijn thuisstad Figueras. Hier stierf hij op 23 januari 1989

Het illusionaire surrealisme van Dalí werkt met overdreven aandacht voor detail, maar zijn droomwerelden lijken realistisch.

© Hardy Schulz, Hamburg

Kunstdrukken & schilderijen van Salvador Dali
Naar boven