Rembrandt van Rijn ( Rembrandt Harmenszoon van Rijn * 1606 † 1669 )

Rembrandt van Rijn ( barokschilder)

Biografie Rembrandt: Bij leven een beroemdheid, gestorven in armoede.

Rembrandt (1606 - 1669)werd geboren op 15 juli 1606 in Leiden als zoon van een molenaar. Hij bezocht eerst de Latijnse school en studeerde af in de jaren 1621 en 23. Hij was in de leer bij de schilder Van Swanenburgh. Deze stage werd gevolgd door een periode van zes maanden in de werkplaats van de schilder Pieter Lastman in Amsterdam. In 1625 keerde hij uiteindelijk terug naar Leiden en opende zijn eigen atelier. Een aantal jaren later verhuisde hij weer naar Amsterdam en is daar getrouwd met Saskia van Uylenburgh, de nicht van de schilder Hendrik Uylenburgh, waar Rembrandt woonde in Amsterdam tot 1635.

Rembrandt verkocht goed en kon er in eerste instantie prima van leven. Saskia is bevallen van vier kinderen, van wie alleen zoon Titus levend ter wereld kwam. Saskia overleed in 1642, Rembrandt regelde een gouvernante (Geertje Dircks), die de zorg voor de Titus op zich zou moeten nemen. In 1654 bracht zijn maîtresse Hendrickje Stoffels een dochter genaamd Cornelia ter wereld, genoemd naar de moeder van Rembrandt.

In de navolgende jaren verslechterd zijn financiële situatie snel. Ten eerste werd zijn stijl van schilderen niet meer van die tijd geacht en de oude eigenaar van het huis verlangde een prompte betaling van de restschuld. Op deze manier kwam het uiteindelijk in 1657-1658 tot een veiling van zijn bezittingen en verloor hij het Rembrandthuis, alsmede al zijn tekeningen en schilderijen. Deze werden allemaal geveild. Nadat Hendrickje stierf in 1663, daarna is hij gehuwd met Magdalena van Loo. In datzelfde jaar op 4 Oktober stierf zijn zoon Titus. In zijn laatste jaren leefde Rembrandt veel in armoede. Rembrandt was en is een van de grootste Nederlandse kunstenaars. Naast zijn beroemde schilderijen maakte hij ook etsen en tekeningen waarin de diversiteit, de keuze van het onderwerp en het gebruik van verschillende technieken en materialen bijzonder fascinerend zijn Hardy © Schulz, Hamburg

Kunstdrukken & schilderijen van Rembrandt van Rijn

Shop | Galerie
Naar boven