Pierre-Auguste Renoir ( * 1841 † 1919 )

Afbeelding Auguste Renoir

Biografie van Auguste Renoir

Werken van Sensualiteit

Renoir werd op 25 februari 1841 geboren als zoon van een kleermaker in Limoges (Frankrijk) en verhuisde in 1845 met zijn familie naar Parijs.

Na een leertijd als porseleinschilder ging hij vanaf 1862 naar de École des Beaux-Arts, die hij na korte tijd weer verliet om zich aan te sluiten bij het atelier van Charles Gleyre. Hier ontmoette hij Bazille, Sisley, Pissarro en Monet. In 1868 brak hij door op de Parijse Salon met zijn impressionistische werken, wat gevolgd werd door zijn deelname aan de eerste impressionistische tentoonstelling in 1874. Reizen naar Algerije en Italië in 1881/82 brachten Renoir ertoe zich af te wenden van de vormvervagende impressionistische stijl en in de richting te gaan van een strenge omtrek naar Ingres model.

In 1883 trouwde hij met Aline Chargot. Later, rond 1889, keerde Renoir terug naar zijn vrijere stijl. Vanaf 1903 verbleef hij in het zuiden van Frankrijk wegens verlamming, veroorzaakt door chronische artritis. Door de ziekte werd hij vanaf 1912 aan een rolstoel gekluisterd, maar dat belette Renoir niet om te blijven schilderen met een penseel aan zijn hand vastgebonden. Onder zijn leiding maakte een assistent talrijke beelden en litho\'s voordat Renoir op 03 december 1919 in Cagnes-sur-Mer bij Nice overleed.

Renoir wilde met zijn schilderijen levenslust uitdragen en creëerde zo een overvloed aan vruchten, tuinen, bloemen, vrouwen en kinderen.

© KUNSTKOPIE.DE

Kunstdrukken & schilderijen van Pierre-Auguste Renoir
Naar boven