Pierre-Auguste Renoir ( * 1841 † 1919 )

Afbeelding Auguste Renoir

Auguste Renoir

Renoir werd op 25 februari geboren in 1841 als zoon van een kleermaker in Limoges (Frankrijk) en verhuisde met zijn familie naar Parijs in 1845.

Na een stage als een porseleinschilder, bezocht hij vanaf 1862 de Ecole des Beaux-Arts, maar hij vertrok na een korte tijd om in het atelier van Charles Gleyre te werken, waar hij Bazille, Sisley, Pissarro en Monet ontmoette. In 1868 had hij met zijn impressionistische werken een de doorbraak in de Parijse Salon. Deelname aan de eerste impressionistische tentoonstelling volgde. Hij reside naar Algerije en Italië in 1881-1882 en dit leidde tot een andere stijl. In 1883 trouwde hij met Aline Chargot. Later, zo rond 1889, vond hij zijn vrijere stijl weer terug. Sinds 1903 hield hij zich als gevolg van een verlamming en een chronische artritis in Zuid-Frankrijk op. De ziekte hield hem in een rolstoel sinds 1912, wat hem er niet van weerhield om met een op de hand vastgebonden penseel te schilderen. Onder zijn leiding, creëerden assistenten vele beeldhouwwerken en litho's voordat Renoir uiteindelijk overleed in 1919 in Cagnes-sur-Mer in de buurt van Nice.

Renoir wilde vreugde verspreiden met zijn schilderijen en creëerde prachtige werken met fruit, tuinen, bloemen, vrouwen en kinderen. ©

Hardy Schulz, Hamburg

Kunstdrukken & schilderijen van Pierre-Auguste Renoir

Shop | Galerie
Naar boven