László Moholy-Nagy ( * 1895 † 1946 )

Biografie van László Moholy-Nagy

 

Vader van het lifestyle magazine

László Moholy-Nagy is geboren op 20 juli 1895 in Bácsborsód, Oostenrijk-Hongarije. Hij was schilder, fotograaf, decorontwerper, typograaf en leraar aan het Bauhaus.

 

Moholy-Nagy schilderde pas na zijn rechtenstudie in 1918. Zijn schilderijen zijn niet-objectief en sterk beïnvloed door Kasimir Malevich, de beweging De Stijl en het constructivisme. Van 1923 tot 1928 doceerde hij als vormmeester in de metaalwerkplaats en was hoofd van de vooropleiding aan het Bauhaus. Hij creëerde het eerste Duitse lifestyle magazine "die neue linie". Voor het eerst was een tijdschrift niet in handschrift geschreven maar in een universeel lettertype. Moholy-Nagy's royale montages van zwart-wit schilderijen en kleurvlakken bepaalden het uiterlijk van het tijdschrift.

 

Moholy-Nagy trouwde in zijn eerste huwelijk met fotografe Lucia Moholy (née Schulz) en actrice en daarna kunsthistorica Sibyl Moholy-Nagy (née Pietzsch) in zijn tweede huwelijk, met wie hij twee dochters kreeg.

 

In 1934 mocht Moholy-Nagy niet meer in Duitsland werken en emigreerde eerst naar Amsterdam, daarna naar Engeland en uiteindelijk naar de VS waar hij het New Bauhaus en later de School of Design in Chicago oprichtte.

Moholy-Nagy overleed op 24 november 1946 in Chicago, waar hij ook begraven werd.

Kunstdrukken & schilderijen van László Moholy-Nagy
Naar boven