Michelangelo Caravaggio ( Michelangelo Merisi, Caravage * 1573 † 1610 )

Caravaggio (Michelangelo Merisi) Portrait

Biografie van Caravaggio

De schurk onder de schilders

Caravaggio (geb. Michelangelo Merisi) werd op 29 september 1571 in Milaan geboren. Hij was een Italiaanse meester uit de vroege barok.

Al vroeg in zijn jeugd toonde hij een grote belangstelling voor de schilderkunst. In 1584 begon Michelangelo zijn artistieke opleiding bij de bekende schilder Simone Peterzano in Milaan. In 1592 ging de jonge schilder naar Rome, waar hij aanvankelijk moest worstelen met armoede en niet-erkenning. Het keerpunt in zijn carrière kwam toen hij eindelijk de aandacht kreeg van een hooggeplaatste beschermheer. Door het mecenaat van kardinaal Francesco del Monte kwam Caravaggio in hogere sociale kringen terecht, waardoor het aantal schilderijen in opdracht abrupt toenam.

Later kreeg Caravaggio zijn eerste grote openbare opdracht voor drie historieschilderijen in de Capella Contarelli in "San Luigi dei Francesi". De schilderijen maakten indruk op de mensen en zo werd hij bij een groter publiek bekend.

Christelijke onderwerpen en mooie jonge jongens waren zijn populairste onderwerpen. Hij beeldde bijbelse taferelen uit met een zeker realisme en naturalisme.  Caravaggio speelde met provocatie van de kerk en het publiek, wat vaak vijandige kritiek uitlokte. Personages werden afgebeeld in hard, gericht licht tegen een donkere achtergrond, wat enigszins somber maar ook adembenemend is.

Caravaggio maakte gebruik van een speciale schildertechniek - tenebristic (Ital. tenebroso: "dramatische belichting") chiaroscuso (Ital.: "licht-donker"). Deze techniek was bijzonder populair tijdens de late Renaissance en de Barok in de schilderkunst. Contrasten van licht en donker, en effecten van licht en schaduw dienden om karakters uit te drukken. Dergelijke accentueringen vergrootten het ruimtelijk effect en brachten een andere dimensie in beeld.

De wereldberoemde en populairste werken zijn: "Narcissus" (1596/97), "Cupido als overwinnaar" (1602), "Ongelovige Thomas" (1603), "Heilige Hiëronymus" (1606).

Caravaggio was een zeer controversiële persoonlijkheid. Succesvol, beroemd en tegelijk gewelddadig en met ernstige stemmingswisselingen. Zijn leven werd gekenmerkt door een voorliefde voor alcohol en gokken. Hij was vaak op de vlucht wegens zijn crimineel gedrag: in Napels, op Malta en op Sicilië.

Er zijn veel legenden, mythen en verhalen over het leven van Caravaggio. Maar het zijn waarschijnlijk meer aanwijzingen dat de kunstenaar een zeer extravagante persoonlijkheid was. Hij leidde een zeer turbulent, soms misdadig leven en stierf in Porto Ercole slechts 38 jaar oud, op 18 juli 1610.

© KUNSTKOPIE.DE

Kunstdrukken & schilderijen van Michelangelo Caravaggio
Naar boven