Anna Maria Sibylla Merian ( * 1647 † 1717 )

Biografie van Maria Sibylla Merian

De entomoloog

Maria Sibylla Merian, geboren op 02 april 1647, woonde in Frankfurt, Neurenberg, Amsterdam en West-Friesland. Zij was een Duitse wetenschapster en kunstenares. Merian werd beroemd door de publicatie van haar hoofdwerk "Metamorphosis insectorum Surinamensium". Dit werk was een verzameling van gravures in koperplaat en beschrijvingen van de levenscycli van insecten - haar wetenschappelijke werk maakte Merian al tijdens haar leven bekend en beroemd.

Maria Sibylla Merian was de eerste onderzoekster die zich geheel aan de entomologie wijdde en daarmee ook de grondlegger van deze hele tak van wetenschap. Zij kon bewijzen dat elke vlindersoort afhankelijk is van heel weinig voedselplanten en zij verspreidde de kennis over de metamorfose van vlinders onder grote delen van de bevolking.

Een vrouw die in de jaren 1700 zonder mannelijke bescherming in gezelschap van haar dochter jarenlang naar de meest vreemde streken van de wereld reisde, veroorzaakte opzien, kritiek en ook roem. Het portret van Anna Maria Sibylla Merian sierde het Duitse bankbiljet van 500 DM. Zij overleed op 13 januari 1717 in Amsterdam, Nederland.

© KUNSTKOPIE.DE

Kunstdrukken & schilderijen van Anna Maria Sibylla Merian

Naar boven