Marc Chagall ( Mark Zakharovich Shagal * 1887 † 1985 )

Marc Chagall -

Droomachtig surrealisme

De zoon van Joodse ouders, Moissje Chagall, werd geboren op 7 juli 1887 in het kleine Wit-Russische stadje Vitebsk. Hij bezocht de kunstschool van Jehuda Pen en werd besmet door de realistische schilderstijl van zijn leraar. Hij liep stage als retoucheur bij een fotograaf. Na een korte tijd aan de Petersburgse schilderschool van de Keizerlijke Maatschappij tot Bevordering der Kunsten, kreeg hij ruzie met zijn leraar en verliet hij de school. In 1907 werd Chagall toegelaten tot de Svanseva School in St. Petersburg onder Lev Semyolovich Bakst. Twee jaar later ontmoette hij zijn toekomstige vrouw Bella Rosenfeld, een vriendin van zijn zuster. Hij schilderde vaak portretten van hun dochter Ida, die in 1916 geboren werd.

Tussen 1910 en 1914 verbleef Chagall in Parijs, waar hij zijn voornaam in Marc veranderde en de kunststromingen van het kubisme en het fauvisme verkende. Hij keerde naar Rusland terug naar Bella en trouwde met haar. Zijn revolutionaire ideeën gaven hem de gelegenheid zijn werk tentoon te stellen in progressieve galerijen in Rusland. Na de Oktoberrevolutie in 1917 kreeg hij de post van Kunstcommissaris van Vitebsk, die hij tot 1919 bekleedde, en binnen die termijn stichtte hij een kunstacademie in Vitebsk. Wegens spanningen in zijn geboortestad verhuisde hij in 1919 naar Moskou, waar hij als frescoschilder werkte, voordat hij in 1923 naar Parijs terugkeerde en o.a. boeken ging illustreren. Na 1950 ontwierp Chagall toneeldecors over de hele wereld, evenals versieringen voor operahuizen en glas-in-loodramen.

De surrealistische werken van Chagall worden gekenmerkt door een soort droomachtige kwaliteit, die nog versterkt wordt door zijn keuze van felle kleuren. Chagall stierf in 1985 in Saint-Paul-de-Vence bij Nice, waar hij sinds 1950 een vaste bewoner was.

© KUNSTKOPIE.DE

Kunstdrukken & schilderijen van Marc Chagall
Naar boven