Konstantin Jegorowitsch Makowski ( * 1839 † 1915 )

Konstantin Jegorowitsch Makowski portret

Biografie van Konstantin Jegorowitsch Makowski

Een man met groot talent

Konstantin Jegorovitsj Makovitsj werd geboren op 2 juli 1839 in Moskou. De jonge kunstenaar was van jongs af aan omringd door kunst. Zijn vader Egor Ivanovich Makowski was een kunstenaar en kunstliefhebber. Bekende schilders als Vasily Tropininin en Karl Bryullow waren zijn bezoekers.

Vanaf 1851 ging Makowski naar de Moskouse School voor Schilderkunst en Beeldhouwkunst. Zijn studie was zeer succesvol, want hij werd geëerd met verschillende prijzen. Hij vond hier zijn enthousiasme voor romantiek en decoratieve effecten.

In 1858 ging hij naar Sint-Petersburg om verder te studeren aan de kunstacademie. Al na twee jaar presenteerde hij zijn eigen werk jaarlijks op de tentoonstellingen van de Academie.

In 1863 weigerden Makowski en dertien andere studenten een beeld te schilderen voor een bepaald thema en verlieten de Academie.

In de jaren '60 werd Makowski lid van het Artel van de Kunstenaars van Sint-Petersburg onder leiding van Ivan Nikolajewitsch Kramskoy. Zijn werken van die tijd ("De Weduwe", 1865; "De haringverkoper", 1867) waren somber, uitgevoerd in taupe-aardse kleur en opgedragen aan het alledaagse genre.

1870 Makovsky bezocht Servië en Egypte. Hier bestudeerde hij het diepe begrip van kleur en leerde hij de picturale beweging van zijn tijd kennen. Na deze reis maakte hij twee van zijn beroemdste schilderijen: "Overdracht van het Heilige Tapijt van Mekka naar Caïro" (1875) en "De Bulgaarse martelaren" (1876). Bravura's schilder spektakel in meesterlijke uitvoering tonen zijn prachtige weergave van kleur en textuur.

In 1880 werd Makowski een veelgevraagd historieschilder. Veel van zijn schilderijen idealiseerden het leven in Rusland in vroegere eeuwen.

De schilderijen van Konstantin Makowski beïnvloedden de artistieke smaak in de jaren tachtig tot negentig van de 19de eeuw. Zijn karakteristieke schilderstijl was energiek, licht, realistisch, kleurrijk en temperamentvol. Zijn stijl was elegant en spectaculair. Als vertegenwoordiger van de academische wereld schilderde hij scènes uit de oude Russische geschiedenis, portretten voor de aristocratie en de hogere bourgeoisie ("Portret van S.L. Stroganova", 1864; "Portret van de kunstenaar", 1881; "Familieportret", 1882). Met de transparante textuur, edele kleuren en aandacht voor detail en glans werden de schilderijen zeer populair.

Makowski's schilderijen waren zowel in Rusland als wereldwijd populair. Hij exposeerde op de internationale tentoonstelling in Parijs en verkocht werken aan de VS.

Mettertijd ging Makowski's goede reputatie achteruit. Eentonige en typologisch vergelijkbare werken zorgden voor een negatieve stemming. Toch was hij op zijn eigen manier een briljante schilder die verfijnde gevoelens voor schoonheid en esthetiek overbracht.

1915 Makowski werd het slachtoffer van een ongeluk in Sint-Petersburg toen zijn koets in botsing kwam met een tram.

"Ik liet mijn door God gegeven talent niet verdorren, maar ik gebruikte het niet in de mate van het mogelijke. Ik hield te veel van het leven en dat weerhield me ervan om me volledig aan de kunst te wijden" - zo eindigde Konstantin Makowski zijn autobiografie, geschreven in 1910.

.
Kunstdrukken & schilderijen van Konstantin Jegorowitsch Makowski
Naar boven