Jean-Étienne Liotard ( * 1702 † 1789 )

Jean-Étienne Liotard portret

Biografie van Jean-Étienne Liotard

Toewijding aan details

Etienne Liotard werd geboren op 22. december 1702 in Genève. Met zijn kleurkrijt schilderijen en zijn portretten oefende de zoon van een juwelier de stijl van rococo en werd uiteindelijk een van de belangrijkste schilders van de tweede helft van de 18e eeuw.

Zijn eerste opleiding als detailschilder kreeg Liotard in Genève in het atelier van Daniel Gardelle. In 1923 trok hij naar Parijs en werd leerling bij Jean-Baptiste Massé en François Lemoyne. Hij werd daarna in het atelier van Marquis Puysieux in Napels opgenomen.

In 1735 begon Liotard in Rome, waar hij portretten schilderde van paus Clemens XII en verschillende kardinalen. Hij reisde naar Wenen, Londen, Amsterdam, Venetië, Londen, Lyon, Frankfurt, waar hij veel opdrachten voor portretten ontving. Onder zijn klanten bevonden zich keizers, prinsessen, aristocraten en vertegenwoordigers van het hoogste niveau. Hij mocht keizer Franz Stephan von Lothringen, Maria Theresia en hun kinderen portretteren. Prins en prinses van Wales, koning Ludwig XV en vele anderen. Reeds snel, kreeg hij een uitstekende reputatie als portrettist. Liotard had een uitstekend oog voor subtiliteit, en was gedetailleerd. Virtuoos maakte hij alle kenmerken en beschrijvingen van zijn klanten, om het even welke status ze hadden.

Op zijn reizen door Italië, Griekenland en het Ottomaanse Rijk werd Liotard geïnspireerd door de oosterse sfeer. In die tijdmaakte hij schilderijen van mensen in huiselijke oosterse sferen.In die tijd kreeg hij ook de bijnaam de Turkse schilder" De manier van leven daar beviel hem zo goed dat zijn verbleef daar steeds langer werd. Zo verbleef de schilder in totaal 5 jaar in Constantinopel, het hedendaagse Istanboel.

Zijn bekendste werk is "Het chocolademeisje". Zijn pastel tekeningen met kleur werden zeer gewaardeerd bij het Weense en het Franse Hof. Deze stijl werd het artistieke oeuvre van Liotard naast de gravures, het glas en de emaillen schilderijen. De gezichten ademen vitaliteit en frisheid. Zijn techniek was om de combinatie van intense kleuren (op dat moment was blauw in de mode) te combineren met lichte vervaging. < /p >< p > Jean-Étienne Liotard woonde en werkte in de grootste Europese steden. Hij had een lange levensduur, in 1758 vestigde hij zich weer in zijn geboortestad Genève, voor de laatste 30 jaar van zijn leven. Hij overleed daar in 1789 op 86-jarige leeftijd. In zijn laatste jaren gaf hij de voorkeur aan stillevens en landschappen.

Liotard liet veel zelfportretten na, die hem tonen als een flamboyante, Oosterse geklede man met een lange baard. Deze flitsende kleding was te danken aan zijn reis naar de Orient. < /p >< p > Liotard stierf op 12 juni 1789 in zijn geboorte stad Genève.

© KUNSTKOPIE.DE

Kunstdrukken & schilderijen van Jean-Étienne Liotard

Shop | Galerie
Naar boven