Leonardo da Vinci ( Leonardo da Vinci, léonard de vinci * 1452 † 1519 )

Portret van een man - vermoedelijk Leonardo da Vinci

Biografie Leonardo da Vinci *1452 - †1519

Het toonbeeld van een universeel genie

Leonardo da Vinci (eigenlijk Lionardo di ser Piero), geboren op 15 april 1452 in de buurt van Vinci in Toscane, groeide op bij zijn grootouders. Voordat hij in 1472 als meester werd toegelaten tot het Florentijnse schildersgilde \"Compagnia di S. Luca\", had hij sinds ongeveer 1466 bij Andrea Verrocchio in Florence gestudeerd en bleef dat nog vijf jaar doen na zijn toelating tot het gilde. In de jaren 1482-99 werkte da Vinci aan het hof van de Sforza\'s in Milaan als schilder, beeldhouwer, architect en ingenieur. Hier maakte hij onder andere het beroemde werk \"Het Laatste Avondmaal\", en zette daarmee de beslissende stap naar de Hoog-Renaissance.

In 1500 keerde de schilder, beeldhouwer en polymaat vanuit het door de Fransen bezette Milaan terug naar Florence, bleef er tot 1506, schilderde de \"Mona Lisa\" en ontleedde menselijke lijken in het mortuarium van een ziekenhuis. Tussen 1506 en 1513 diende Leonardo de Franse koning als gouverneur in Milaan en ging daarna naar Rome, waar hij tot 1516 verbleef.

Als kunstenaar is Leonardo da Vinci een van de beroemdste schilders uit de Renaissance, samen met Rafaël, Michelangelo en Titiaan. Maar hij liep ook voorop in zijn tijd als natuurwetenschapper, anatoom, ingenieur en uitvinder, en kon zelfs overtuigen als architect, beeldhouwer en musicus. Zijn veelzijdigheid en uitmuntende talent op al deze gebieden maakten hem tot het toonbeeld van het universele genie. Tot aan zijn dood verbleef Leonardo da Vinci in dienst van de koning van Frankrijk, Frans I, in het villa-kasteel van Cloux bij Amboise. Daar stierf hij op 2 mei 1519.

Leonardo heette eigenlijk Lionardo di ser Pieros, zijn nu bekende naam zou hebben betekend dat zijn geboorteplaats Vinci was. Deze vergissing kan eenvoudigweg toegeschreven worden aan het feit dat zijn geboorteplaats veel kleiner was en dus onbekend bij de mensen, zodat hij zelfs tijdens zijn leven de naam droeg die nu gebruikt wordt.

© KUNSTKOPIE.DE

Kunstdrukken & schilderijen van Leonardo da Vinci
Naar boven