Henri Lebasque ( * 1865 † 1937 )

Biografie van Henri Lebasque

De schilder van vreugde en licht

Henri Lebasque werd op 25 september 1865 in Champigne geboren. Hij studeerde schilderkunst aan de Ecole des Beaux Arts in Parijs. In 1893 probeerde hij, onder invloed van Maximilien Luce en Paul Signac, het pointillisme uit, dat tot het post-impressionisme wordt gerekend. In de jaren 1900 werd Lebasque geïnspireerd door het Fauvisme, een kunststroming in de Franse schilderkunst die gekenmerkt werd door zuivere maar wilde kleuren en vereenvoudiging in vlakke vormen.

Henri Lebasque was bevriend met veel kunstenaars uit zijn tijd, zoals Matisse, Rouault, Dufy, Valtat en Manguin, en onderhield levendige uitwisselingen met hen. In 1924 vestigde hij zich in het zuiden van Frankrijk. Deze verhuizing had een fundamenteel effect op zijn schilderijen: Zijn kleurenpalet werd helderder en vrolijker.

Critici en collega-kunstenaars uit zijn tijd beschreven Lebasque als een "schilder van vreugde en licht". Hij werkte kleurrijk, subtiel, concentreerde zich op het aanvullen van kleuren en het afbeelden van licht en schaduw. De sfeervolle joie de vivre van zijn werken en het uitgesproken gevoel voor schoonheid zijn kenmerken die hem onderscheiden van de schilders van zijn tijd.

Henri Lebasque overleed in 1937 in zijn geadopteerde woonplaats, Le Cannet in Zuid-Frankrijk.

Kunstdrukken & schilderijen van Henri Lebasque

Naar boven