Katsushika Hokusai ( * 1760 † 1849 )

Biografie van Katsushika Hokusai

Kunstenaar van de rusteloze natuur

Katsushika Hokusai werd waarschijnlijk geboren op 31 oktober 1760 (de 23e dag van de negende maand van het 10e jaar van de Japanse Hōreki-tijdrekening) in Warigesui, Honjo, Edo (tegenwoordig:Sumida,Tokio). Hij was een van de beroemdste Japanse schilders, een vertegenwoordiger van het ukiyo-e genre ("prenten van de zwevende wereld"-prenten met vloeiende, levendige lijnen en vrije composities). Later concentreerde hij zich op klassieke Japanse onderwerpen en voorwerpen. Als kunstenaar werd hij beïnvloed door de Chinese en Nederlandse landschapsschilderkunst, en door de traditionele Japanse Kanō-school.

Hokusai's kunst had invloed op de vorming van het japonisme in Europa. De Japanse kunst diende in die tijd als inspiratiebron voor de Jugendstil, de Art Nouveau en het Impressionisme. Hij begon de dingen die hem omringden te tekenen toen hij zes jaar oud was. Toen hij 14 jaar oud was, ging Hokusai in de leer bij een houtsnijder. Later werd hij opgenomen in het atelier van de gerespecteerde schilder en prentkunstenaar Katsukawa Shunsho.

Hokusai reisde veel en woonde op ongeveer 100 verschillende plaatsen Hij deed ervaring op bij verschillende leraren en scholen. Tijdens zijn leven van bijna negentig jaar had hij ongeveer dertig verschillende pseudoniemen. De pseudoniemen verwezen naar de begeleiders uit een bepaalde periode van zijn leven.

Voor lange tijd waren zijn werken alleen in Japan bekend. De reden daarvoor was echter de politieke en geografische situatie van Japan. Het land sloot zich meer dan twee eeuwen lang (17e-19e eeuw)af van de rest van de wereld

 

Katsushika Hokusai was een zeer gepassioneerd en vruchtbaar schilder. 30.000 werken worden aan hem toegeschreven, waaronder schilderijen, schetsen, houtsneden, zijdeschilderijen en 500 geïllustreerde boeken. Hij beeldde landschappen, vrouwelijke schoonheden, erotische illustraties, samoerai, sumoworstelaars en de natuur af op een zeer poëtische, sensuele en enigszins melancholieke manier.

Katsushika Hokusai inspireerde en populariseerde de tegenwoordig populaire stripstijl "manga". Manga's zijn kleine vertellingen van het menselijk leven, de cultuur, sociale problemen en momenten uit het voornamelijk Japanse dagelijkse leven.

Zijn beroemdste prentenreeks is "36 Views of Mount Fuji", gepubliceerd tussen 1826 en 1833. Het schilderij "De Grote Golf" is een van de beroemdste werken uit deze serie en is nu wereldwijd beroemd.

Op de 18e dag van de vierde maand van de Japanse kalender, 10 mei 1849, overleed Katsushika Hokusai in Henjōin, Shōten-chō, Asakusa.

Kunstdrukken & schilderijen van Katsushika Hokusai
Naar boven