Wassily Kandinsky ( * 1866 † 1944 )

Tentoonstelling poster Kandinsky

Biografie van Wassily Kandinsky

Gepromoveerd advocaat en econoom zoekt nieuw carrièredoel en dwaalt van het late impressionisme af naar de abstractie van kleuren en vormen

Wassily Kandinsky was een Russische schilder en tevens een belangrijk en vernieuwend theoreticus van de abstracte kunst. Hij werd op 16 december 1866 in Moskou geboren en bracht zijn kindertijd en jeugd door in Odessa. Als schooljongen kreeg hij schilderles. Na de middelbare school studeerde hij rechten en economie, die hij met een succesvol doctoraat afsloot. Reeds in die tijd maakte hij vroege werken met een stijl die toen nog "laat impressionistisch" was.

Hij kwam tot het vak van artistiek werk nadat hij naar München verhuisd was. Daar studeerde Kandinsky aan een particuliere schilderschool en later werd hij leerling van Franz von Struck aan de Kunstacademie van München. Als kunstleraar en oprichter van de kunstenaarsgroep Phallanx kreeg Kandinsky echter zo weinig respons, dat dit project al in 1904 werd stopgezet. In deze tijd in München ontmoette Kandinsky zijn partner Gabriele Münter. Samen, als jong kunstenaarsechtpaar, ontwikkelden zij zich in de richting van de expressionistische schilderkunst en samen met Franz Marc ontstond een van de belangrijkste Duitse kunstenaarsverenigingen, "Der Blaue Reiter".

Met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd hij gedwongen naar Moskou terug te keren. In Rusland gaf hij een paar jaar les aan revolutionaire kunstacademies. Reeds in 1922 keerde Kandinsky wegens de Sovjetmachtsstructuur naar Duitsland terug en werd een van de belangrijkste geesten en leraren aan de 1e Hogeschool voor Vormgeving: het BAUHAUS. Dit tijdperk eindigde abrupt met de sluiting van de BAUHAUS door de nationaal-socialisten.

Als emigrant en later Frans staatsburger had Kandinsky het moeilijker om erkenning te vinden als kunstenaar in Frankrijk, waar kubisme en surrealisme de voorkeur kregen boven abstracte schilderkunst.

Kandinsky overleed op 13 december 1944 in Neuilly-sur-Seine, hij heeft het schilderen nooit opgegeven, zelfs niet op hoge leeftijd.

© KUNSTKOPIE.DE

Kunstdrukken & schilderijen van Wassily Kandinsky
Naar boven