Johannes Vermeer ( Johannes Vermeer * 1632 † 1675 )

Zelfportret Vermeer

Biografie van Johannes Vermeer

Intieme genres in de Nederlandse barok

Ook wel genoemd:  Jan Vermeer van Delft, Johannes Vermeer, Joannis ver Meer, Joannis van der Meer

Johannes Vermeer werd op 31 oktober 1632 in Delft gedoopt. Samen met Van Gogh, Hals en Rembrandt is hij een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars. Hij was een vertegenwoordiger van de barokke schilderkunst, en leefde en werkte in de \"Gouden Eeuw\" van de Nederlandse schilderkunst.

Vermeer\'s werk werd beïnvloed door de Utrechtse School, Rembrandt en Caravaggio\'s werken, waarvan de invloed te vinden is in zijn vroege schilderijen \"De Procuress\" (1656), \"Diana en haar Gezellen\" (1655-56), \"Christus in het huis van Maria en Martha\" (ca. 1655). Later ontwikkelde hij zijn unieke stijl. Zijn schilderkunst fascineert door de harmonie van de kleuren, de geslaagde perspectieven en de weergave van het licht. Zijn voorkeursmotieven zijn vrouwen in een intieme, rustige binnenscène met lichtval op hen, die de toeschouwer kan gadeslaan terwijl ze een of andere activiteit verrichten.

Vele feiten over het leven van Johannes Vermeer zijn tot nu toe onbekend. In 1653 schreef hij zich in bij het Delftse Sint-Lucasgilde en oefende het beroep van schilder uit. Daar ontmoette hij Leonard Bramer, een van zijn medestanders en vrienden. De identiteit van zijn meester, de aard van zijn opleiding en de tijd van zijn leertijd blijven tot op de dag van vandaag een mysterie.

In 1655 werd Vermeer\'s beroemdste schilderij, Het meisje met de parel of Het meisje met de parel (Pearl Earring), gepubliceerd. Dit werk vormde de inspiratiebron voor de roman \"Girl with a Pearl Earring\" van Tracy Chevalier uit 1999, en voor een verfilming van dit boek, die in 2003 uitkwam. Het op één na populairste schilderij is \"Het Gezicht op Delft\" (1660/61), waarop de geboortestad van de kunstenaar staat afgebeeld. Deze periode wordt beschouwd als het hoogtepunt van het expressieve talent van Jan Vermeer. Johannes Vermeer werd beroemd in zijn geboortestad Delft en werd in 1670 tot hoofd van het schildersgilde gekozen. Zijn latere stijl wordt gekenmerkt door atmosferische helderheid en zorgvuldig gemoduleerde kleuren. Hij gebruikte scherp afgelijnde vlakken en bracht veel emotionele energie over in zijn schilderijen.

In de tweede helft van de jaren 1650 maakte de Nederlander binnenschilderijen waarop hij mensen afbeeldde tijdens hun dagelijkse bezigheden. De compositie van koel blauw en helder geel en de harmonieuze integratie van het licht maken de schilderijen zeer realistisch.

Johannes Vermeer dateerde zijn werken zelden. Daarom wordt er vandaag gediscussieerd over de vraag welke schilderijen aan zijn penseel ontsproten zijn. Sommige schilderijen zijn abusievelijk aan hem toegeschreven. Vandaag de dag omvat zijn complete oeuvre 37 schilderijen. Zelfs met dit niet bijzonder omvangrijke oeuvre verwierf Jan Vermeer in de loop der tijden grote roem. Tijdens zijn leven was hij alleen bekend bij een kleine kring van liefhebbers en plaatselijke verzamelaars. Pas in de 19e eeuw nam de aandacht voor zijn werken toe, ze werden op veilingen verkocht en brachten hoge prijzen op.

In zijn laatste jaren worstelde de kunstenaar met armoede en zat diep in de schulden. Johannes Vermeer overleed op 15 december 1675 in zijn geboortestad.

© KUNSTKOPIE.DE

Kunstdrukken & schilderijen van Johannes Vermeer
Naar boven