De schilder Gustave Courbet was de belangrijkste vertegenwoordiger van het realisme in Frankrijk en had dus veel invloed op de ontwikkeling van de volgende kunststijlen.
Courbet werd op 10 juni 1819 in Frankrijk geboren en groeide op in een middenklasse gezin. Op verzoek van zijn ouders ging hij rechten studeren. Echter, al snel besefte hij dat zijn hart eigenlijk bij het tekenen lag, en begon hij tekenlessen te nemen. In 1840 ging hij naar Parijs en kopieerde daar de stijl van Spaanse en Nederlandse schilders uit musea die hij bezocht.
Op de Parijse Salon diende hij van 1841 tot 1847 maar liefst 20 werken in, waarvan er slechts 3 werden geaccepteerd. Waaronder zelfportret met zwarte hond. Hij werd op dat moment financieel door zijn familie ondersteund.
Hij ging veel om met andere kunstenaars en in die groep ontstond het realisme. In 1848 ondernam Courbet een nieuwe poging om schilderijen aan te bieden op de Parijse Salon. Ditmaal werd hij wel met succes bekroond. De jury was enthousiast over 10 van zijn schilderijen, en in 1849 ontving hij een gouden medaille voor zijn werk na het diner bij Ornans . Zijn bekendheid groeide steeds meer en er kwam steeds meer aandacht voor zijn schilderijen.
Bij zijn schilderijen die na 1860 werden gemaakt kwamen de beeldelementen samen. Hij gebruikte daarbij zowel penseel als spachtel om een evenredige oppervlakte te creëren. Ook andere kunstenaars omarmden deze techniek.
Zijn werk werd ook bekend in België, Engeland, Duitsland en in de laatste jaren van leven in Zwitserland, waar hij vanwege een vordering heen gevlucht was. Hier stierf hij op 31 december 1877 op 58 jarige leeftijd.
© KUNSTKOPIE.DE