Jean Louis Théodore Géricault ( * 1791 † 1824 )

Biografie van Jean Louis Théodore Géricault

Van romanticus naar realist

Jean Louis Théodore Géricault werd op 26 September 1791 in Rouen, Frankrijk geboren. Hij behoort tot de coryfeeën van de Franse romantiek.

In 1808 begon hij zijn eerste practicum bij de neo klassieke schilder Carle Vernet. Na 2 jaar wisselde hij van studio naar Narcisse Guérin, die later de beweging van de romantischen initieerde.

Géricoult was emotioneel en extravagant.Hij werd graag geïnspireerd door zijn omgeving en probeerde verschillende stijlen uit. Zijn interessegebied was groot, terwijl zijn werken altijd aan het sterke individualisme vastgehouden hebben. Zijn favoriete onderwerpen waren paarden, landschappen en portretten.

Tijdens zijn verblijf in Italië 1816/17 was hij gefascineerd en werd hij geïnspireerd door de meester Michelangelo. < br / > Théodore Géricault was een gepassioneerd ruiter en dit bleek zijn fascinatie voor verplaatsingen van dieren in zijn vaak dramatische schilderijen, die worden gekenmerkt door zeer uitvoerige en zorgvuldige details. Zijn beroemdste beeld, "The Medusa stroom", veroorzaakte een echt schandaal in Parijs. Het ongeval is geschilderd naar aanleiding van het fregat "Medusa" in het jaar 1816. Toen kwamen 137 zeilers om en de ruim 200 ministers en ambtenaren, die hiervoor verantwoordelijk waren werden door de marine vrijgelaten. Théodore Géricault maakte ook studies van lijken en gewonden. Deze scènes schokt het destijds zeer conservatieve Parijs. < /p >< p > De macabere afbeeldingen in Géricault's schilderij werden ook voorgesteld van de overgang van de romantische oriëntatie naar een meedogenloos realisme. Later maakte hij sfeervolle, levendige portretten van criminelen en slachtoffers van de waanzin.

De door een chronische tuberculose geruïneerde Géricault overleed in 1824 in Parijs.

Kunstdrukken & schilderijen van Jean Louis Théodore Géricault

Naar boven