Franz Xaver Winterhalter ( * 1805 † 1873 )

Biografie van Franz Xaver Winterhalter (1805 - 1873)

De Sisi-schilder

De Duitse Franz Xaver Winterhalter werd op 20 april 1805 in het Zwarte Woud geboren en was een van de portretschilders van zijn tijd.

Op de dorpsschool werd zijn talent voor tekenen ontdekt en aangemoedigd. Daarna werd hij door zijn vader op grote financiële kosten in de leer genomen bij de Franse tekenaar en graveur Charles Louis Schuler. Toen Schuler in 1819 directeur werd van het Herdersche Kunstinstitut in Freiburg, nam hij zijn leerling Winterhalter met zich mee.

Door de steun van de industrieel David von Eichthal, kreeg Winterhalter een beurs om schilderkunst te studeren aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in München. Intussen werkte hij in het atelier van de portretschilder Joseph Karl Stieler en als lithograaf. Na zijn studie ging hij in 1828 naar Karlsruhe en vond daar een baan als tekenleraar.

Van 1833 tot 1834 verbleef hij in Italië en deelde daar een atelier met Johann Baptist Kirner. Daar maakte hij vooral romantische genretaferelen in de stijl van Louis Léopold Roberts en in Rome sloot hij zich aan bij een kring van Franse kunstenaars.

Bij zijn terugkeer in Duitsland werd hij in 1834 door groothertog Leopold in Karlsruhe benoemd tot hofschilder van Baden, maar hij verliet het groothertogelijke hof kort daarna om naar Parijs te verhuizen. Hier trok hij vanaf 1836 en 1837 grote aandacht op de Salon de Paris (regelmatige kunsttentoonstelling om de officiële hoofse kunstsmaak te propageren), met zijn Italiaanse genretaferelen. Hij brak door in 1837 met zijn tentoongestelde schilderij "Decamerone", waarvoor hij de 1e medaille kreeg.

Door de promotie door koning Lodewijk Philippes groeide Franz Xaver Winterhalter uit tot de meest gevraagde portretschilder in Frankrijk. Hij schilderde portretten van de hele koninklijke familie en de vooraanstaande leden van het hof. Als gevolg van dit succes kreeg hij verdere opdrachten van vele Europese adellijke en heersende huizen, zoals Groot-Brittannië, Spanje, België en Oostenrijk. De schilderijen van de Oostenrijkse keizerin Elisabeth (Sisi) behoren tot zijn beroemdste werken. Naast individuele portretten schilderde hij ook groepsportretten, zijn composities werden steeds vrijer en zijn schilderen werd losser. Zijn schilderijen waren zo populair dat men hem vaak vroeg om kopieën van afzonderlijke afbeeldingen te maken. Deze werden vaak gemaakt door zijn broer Hermann, die ook schilder was en een bijna identieke penseelstreek had. Het was in deze periode ook niet ongebruikelijk dat de meester alleen het hoofd en het gezicht schilderde, en een gezel de rest.

Winterhalter's populariteit kan waarschijnlijk ook verklaard worden uit het feit dat hij een gewenste afbeelding van de sitter maakte, die combineerde met vleierij, en de hoofse pracht en praal afbeeldde met de gangbare mode van zijn tijd. Hij slaagde erin zowel sociale en politieke thema's van het hof als de individuele stijl van zijn opdrachtgevers in de schilderijen vast te leggen.

Franz Xaver Winterhalter stierf op 68-jarige leeftijd aan tyfus op 8 juli 1873 in Frankfurt am Main.

© KUNSTKOPIE.DE

Kunstdrukken & schilderijen van Franz Xaver Winterhalter
Naar boven