François Boucher ( * 1703 † 1770 )

François Boucher portret

Biografie van François Boucher

De belichaming van de Franse rococo

François Boucher werd op 29. september 1703 in Parijs geboren. Hij was een Franse schilder, theater-decorateur en Illustrator van boeken.

Boucher leerde de grondbeginselen van de schilderkunst als eerste van zijn vader Nicolas, die lid was van de académie de Saint-Luc. In het begin van 1720 studeerde hij kort bij François le Moyne, één van de belangrijkste historische schilders van die tijd.

Boucher won in 1723 de Grand Prix van de kunst en daardoor kreeg hij een begeerde plaats in de Franse academie in Rome. Hij leerde daar graveren door de graveur Jean François Cars. En deze bracht hem in contact met de drukker Jean de Jullienne, die later talrijke drukken en gravures voor hem maakte.

In 1731 werd François Boucher aan de koninklijke academie voor de schilder- en beeldhouwkunst aangenomen als schilder van historische taferelen. Daarna werd hij hofschilder en in 1761 hij zelfs rector van de koninklijke academie.. In 1765 werd hij door koning Ludwig XV (peintre du roi) tot eerste hofschilder benoemd. Onder zijn werken bevinden zich decoraties voor koninklijke paleizen en schilderijen voor privé vertrekken van de koning.

De kunstenaar werd door Jean-Antoine Watteau, Giovanni Battista Tiepolo en Peter Paul Rubens geïnspireerd en beïnvloed. Natuur en landschappen maakte hij het liefst. Maar hij maakte ook portretten en vrouwelijke naakten. Hij schilderde kleurrijk en maakte veel details in zijn werk. Idyllische, rustige, mythologische scenes tekenen zijn stijl.

François Boucher stierf op 30 mei 1770 in Parijs. Zijn naam en die van zijn beschermvrouwe Madame de Pompadour zijn perfecte voorbeelden van de Franse rococo.

Kunstdrukken & schilderijen van François Boucher
Naar boven