Felix Vallotton ( * 1865 † 1925 )

Zelfportret- Felix Vallotton

Biografie van Felix Vallotton

De meester van de houtsnedes

Félix Edouard Vallotton werd geboren op 28 december 1865 en ging op de leeftijd van 17 jaar naar Parijs om er zichzelf vormen. In de jaren rond 1890, werd hij vooral bekend door zijn houtsneden en verscheen hij met zijn werk in diverse tijdschriften. Bekend werd hij door zijn zwart/witte contrasten. Twee jaar later werd hij een lid van de kunstenaarsgroep Nabis. Deze groep bestond uit jonge kunststudenten, onder hen ook Paul Gauguin, en zij werden toegewezen aan het post-impressionisme. Naast schilder- en beeldhouwkunst werkte de jonge kunstenaars ook op het gebied van typografie, illustratie, design, etc.

In 1885 nam hij deel aan een tentoonstelling in de "Société van des artistes Français", waar hij zijn eerste erkenning kreeg met het olieverf schilderij "Portret van Monsieur Ursenbach". Op dat moment werd hij nog geïnspireerd door de academische stijl en schilderde vooral portretten.

In 1891 produceerde hij zijn eerste houtsneden. Deze innovatieve prenten werden zeer goed ontvangen. Nog steeds,wordt hij beschouwd als een van de belangrijkste kunstenaars in de ontwikkeling en de heropleving van de echte houtsnede. Hij bracht een nieuw perspectief en moderne aanpak aan deze stijl. Hijzelf werd beïnvloed door Ukiyo-e (Japanse woodblock) prints. Hij benadrukte contouren, maakte sterke lijnen en een vlak patroon. Zijn figuren waren waren plastisch en illustratief. Hij beeldde straten, binnenlandse scènes, demonstraties en badende vrouwen uit. De kenmerken die zijn houtsnedes onderscheidend maakte waren zijn humor en niet zeer emotionele scènes, vaak met maatschappijkritisch motief of prive-momenten. Een zeer bekende serie van houtsneden "Intimités" toont interieurs en spanningen tussen mannen en vrouwen. Deze serie was in "La Revue Blanche" (literair kunsttijdschrift in Parijs) gepubliceerd in 1898 en had een belangrijke invloed op de grafische kunst. Zijn reputatie verspreidde zich over Europa, en het bereikte zelfs de Verenigde Staten. Felix Vallotton nam deel aan talloze tentoonstellingen, maakte meer dan 1.000 schilderijen schreef ook romans en theaterstukken voordat hij 1925 stierf aan de gevolgen van kanker.

© KUNSTKOPIE.DE

Kunstdrukken & schilderijen van Felix Vallotton
Naar boven