Kunststijl Expressionisme

Expressionistische kunstdruk van August Macke - Blik in een steegje

Expressionisme (Kunststijl & stroming)

: Een kleurrijke rebellie aan het einde van de eeuw

Expressionisme is een Europese beweging, aan het einde van de 19e en de vroege 20 eeuw. In tegenstelling tot het impressionisme, die de kunst van het zintuiglijke indrukken vertegenwoordigde, zocht deze kunststroming van het expressionisme de emotionele expressie. Met kenmerken als sterke kleuren, duidelijke lijnen, expressieve kracht van de abstracte lijnen en een vereenvoudiging van de doelstelling.

Het meest uitgesproken effect van het expressionisme in Duitsland was een reactie op de academische normen die in Europa heerste sinds de renaissance. Beelden dienden niet langer het esthetische genot, maar elementaire ervaring van de werkelijkheid. Met het doel deze zo sterk en origineel mogelijk te maken.

Net zoals kunst uit de Middeleeuwen hadden ze een onrealistische figuratie en kleurtinten, met het masker en de demon kunst van primitieve volkeren.

De kunstenaarsgroep „ "Die Brücke", „ die bestond uit onder andere de kunstenaars Kirchner, Heckel, Schmidt-Rottluff en Bleyl is opgericht in 1905. In datzelfde jaar ontstond in Frankrijk in verband met het expressionisme het fauvisme, deze stroming miste echter de internalisering van de Duitse beweging.

"Der blaue Reiter". Het doel van deze groep was om de bestaande grenzen van de artistieke expressie uit te breiden. Op deze wijze werd de basis van de gecreëerde abstracte schilderkunst gelegd.

© Hardy Schulz, KUNSTKOPIE.DE (Hamburg)
 
Kunstenaars met een vergelijkbare kunststijl Expressionisme
Naar boven