Ernst Ludwig Kirchner ( * 1880 † 1938 )

Zelfportret van  Ernst Ludwig Kirchner

Biografie van Ernst Ludwig Kirchner (1880 - 1938)

De schilder Ernst Ludwig Kirchner werd geboren op 6 mei 1880 in Aschaffenburg, Duitsland en was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het expressionisme. 

Hij werd als de zoon van een drogist geboren, studeerde in Dresden architectuur, maar sloot zich aan bij de Dresden Künstlergruppe. Emil Nolde en Max Pechstein waren ook leden van deze groep. Kirchner heeft zich in die tijd ontwikkeld van het impressionisme tot het expressionisme. Zijn favoriete onderwerpen waren portretten, naakten, landschappen, vergezichten op de stad, evenals verscheidenheid. Omdat hij met zijn schilderijen in Dresden weinig succes had verhuisde in 1911 naar Berlijn. Maar ook daar was de situatie niet veel beter. Maar zijn schilderijen werden wel anders. De ronde vormen waren te grillig en de kleuren te luchtig. Daarna kwamen straattaferelen, die vandaag de dag tot de meest populaire schilderijen van deze kunstenaar behoren.

Max Pechstein, met wie hij later een schildersopleiding startte, opende in 1911 een brug tentoonstelling, waaraan Kirchner ook deelnam. De opleiding had weinig succes en toen hij in 1913 een kroniek schreef over de kunstenaarsgroep en zichzelf hierin een wat prominentere rol gaf kwam het tot een breuk met de andere leden. Dit op zijn beurt leidde weer tot de ontbinding van de gehele groep. .

Zijn zomervakantie bracht Kirchner door op het eiland Fehmarn, waar een groot aantal van zijn schilderijen ontstond. Toen de eerste wereldoorlog uitbrak in 1915 ging hij vrijwillig in dienst, maar werd een korte tijd later om psychologische redenen met verlof gestuurd. In weerwil van zijn oorlogservaringen en zijn ziekte, die hij doorbracht in een sanatorium maakte hij toch nog groot aantal kunstwerken. Zijn partner Erna Schilling verkocht zijn werken in Berlijn in 1917, terwijl hij zelf toen woonde in Zwitserland en al reeds verlammingsverschijnselen had. Hij werd in toenemende mate gezien als een moeilijk persoon.

In 1937 namen de nationaal-socialisten zijn werken in beslag. Meer dan 600 werden vervolgens verkocht of vernietigd. Een jaar later op 15 juni 1938 benam hij zichzelf van het leven met een wapen

© KUNSTKOPIE.DE

 

© KUNSTKOPIE.DE

Kunstdrukken & schilderijen van Ernst Ludwig Kirchner
Naar boven