Edvard Munch ( * 1863 † 1944 )

Zelfportret  Edvard Munch

Biografie van Edvard Munch

"De schreeuw" wordt beschouwd als het eerste expressionistische schilderij en is een van de meest beroemde werken van deze beroemde Noorse kunstenaar.

Getekend door de vroege dood van zijn moeder en zijn zus worstelt met de diepste menselijke emoties zoals eenzaamheid en liefde, tevens was erg geïnteresseerd in de dood. Zijn schilderijen geven inzicht in de menselijke ziel en hij ontwikkelde een eigen symboliek. Hij verbleef in Frankrijk en Duitsland in kringen van intellectuelen en portretteerde sommige van hen zoals bijvoorbeeld Friedrich Nietzsche. Dit had grote invloed op zijn artistieke werk.

Zijn eerste tentoonstelling in Berlijn veroorzaakte een groot schandaal en werd al na 7 dagen gesloten, maar maakte hem direct bekend. Munch experimenteerde tussen schilderijen en prentkunst. In Berlijn, begon hij met etsen en litho's en in Parijs met zijn eerste houtsneden, evenals posters en illustraties.
.Edvard Munch keerde terug naar zijn geliefde thuisland Noorwegen in 1909. Hier schilderde hij de "Zon", "Geschiedenis" en "Alma Mater" als muurschilderingen voor de aula van de Universiteit van Oslo. Tenslotte woonde hij op spartaanse wijze in zijn boerderij in Ekely, waar schilderde tot aan zijn oogziekte.

Alleen al door zijn schilderijen laat Edvard Munch zijn gevoelens spreken en legt het leven en haar betekenis uit. Edvard Munch stierf in Oslo op 23 januari 1944.

© Hardy Schulz, KUNSTKOPIE.DE

Kunstdrukken & schilderijen van Edvard Munch
Naar boven