Edouard Manet ( * 1832 † 1883 )

Portret  Édouard Manet

Biografie van Édouard Manet

Roi des Impressionistes

Édouard Manet, werd op 23 januari 1832 geboren in een welgestelde familie in de wijk Saint-Germain-des-Prés in Parijs. Na het Institut Poiloup bezocht te hebben, studeerde hij op 12-jarige leeftijd aan het erkende Collége Rollin en begon hij tekenen te studeren. Na afgewezen te zijn van de Marine Academie, kreeg hij zijn academische opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten bij Thomas Couture.

Een breuk met het classicisme van de Academie en met Couture volgde, zodat hij die na 6 jaar verliet en zijn eigen atelier betrok bij Albert de Balleroy. Ontevreden over de conventionele kunst a la Couture, zonder de vrijheid van het toevallige, ging hij op zoek naar vormen van uitbeelding. In het Louvre en op reizen naar Nederland, Duitsland en Italië, en later Spanje.

Het schilderij "De Absintdrinker" wordt beschouwd als het eerste zelfstandige schilderij. Het werd door de jury van de Parijse Salon in 1859 afgewezen. "De Spaanse Zangeres" kreeg in 1861 een eervolle vermelding van de Salon-jury.

In 1863 maakte Manet twee grote werken, "Ontbijt in het Groen" en "Olympia". Enerzijds werden deze radicaal geminacht, als schandalig beschreven, bespot en belachelijk gemaakt, maar tegelijkertijd kreeg hij de grootste erkenning en werd hij abrupt beroemd.

Zijn aanzien binnen de vormende avant-garde begon effect te sorteren en degenen die naar verandering verlangden, kwamen samen. Het nieuwe - de drang naar vrijheid, een nieuwe sociale orde, een nieuwe leer, een nieuwe kunstvorm - kwam eerst in kleine kring samen (met o.a. Baudelaire, Cezanne, Zola en Berthe Morisot) en werd zo groot dat hij tot koning van de impressionisten werd uitgeroepen, maar zichzelf niet als behorend tot deze stijl beschouwde.

Vanaf 1870 werkte Manet nauw samen met Claude Monet. Hij werd door hem geïnspireerd om in de open lucht te schilderen.

Edouard Manet overleed op 30 april 1883 ten gevolge van een beenamputatie.

© KUNSTKOPIE.DE

Kunstdrukken & schilderijen van Edouard Manet
Naar boven