Edgar Degas ( * 1834 † 1917 )

Edgar Degas zelfportret

Korte biografie van Edgar Degas

De Fransman werd geboren op 19 juli 1834 in Parijs, en werkte als schilder en als beeldhouwer. Hoewel zijn schilderijen vaak worden gerekend tot het impressionisme, verschillen ze in de lijnen en compositie. Zijn favoriete onderwerpen waren portretten, maar ook ballet, paarden, jockeys, het Parijse nachtleven en vrouwen met verzorging van het lichaam. Degas schilderde met pastel en olieverf, en hij wendde zich tot andere grafische technieken.

Edgar Degas werd geboren als eerste van 5 kinderen in een traditionele familie. De wens van zijn vader (die eigenaar was van een familiebedrijf) dat Degas eerst studeerde, maar al spoedig verliet hij zijn studie om het artistieke pad op te gaan. Zijn vader steunde hem hierin met een eigen werkplaats. Degas nam schilderlessen bij Louis Lamothe en studeerde aan de School voor Schone Kunsten in Parijs in 1855.

In 1856 ondernam hij een studiereis naar Italië, en pas in 1859 keerde hij terug naar Parijs. Hier wijdde hij zich aan het historie tafereel. Hiermee had hij maar matig succes, daarna richtte hij zich op schilderijen met het Parijse leven als onderwerp. Hij ging om met zijn ervaren collega Édouard Manet, maar ook met kunstenaars zoals Paul Cézanne, Pierre-Auguste Renoir en Émile Zola. Zeker Edmond Duranty, een Franse schrijver en kunst criticus, had veel invloed op zijn werk

In 1874 organiseerde Degas met met andere kunstenaars een paar exposities die de concurrentie moesten aangaan met de "Pariser Salons". Deze expositie werden later bekend als de „‚Impressionisten-expo“.

Zijn laatste jaren bracht hij bijna blind en vereenzaamd door bij een nicht, voordat hij op 27 september 1917 stierf.

© KUNSTKOPIE.NL

Kunstdrukken & schilderijen van Edgar Degas
Naar boven