Claude Monet ( * 1840 † 1926 )

Biografie van Oscar-Claude Monet

Claude Monet - Zelfportret

Alleen waterlelies

Geboren in Parijs op 14 november 1840, bracht Claude Monet zijn jeugd door in Le Havre, waar hij tussen 1856 en 1858 karikaturen verkocht. Boudin kreeg hem dus in de gaten en gaf hem zijn eerste schilderkundige leiding.

In 1859 ging Claude Monet naar Parijs. Hier bezocht hij de Académie Suisse en ontmoette hij Pissarro; in het atelier van Charles Gleyre maakte hij in 1862/63 kennis met Bazille, Renoir en Sisley. In zijn schilderkunst experimenteerde hij met de effecten van het licht in de natuur en hij had succes met zijn werken in de salons van 1865-66. In 1870 trouwde hij met Camille Doncieux, met wie hij naar Londen vluchtte om aan de dienstplicht te ontkomen bij het uitbreken van de Frans-Pruisische oorlog, samen met Pissarro. Monet keerde uiteindelijk terug naar Frankrijk en vestigde zich in Argenteuil bij Parijs. In 1874 nam hij deel aan de eerste Impressionistische tentoonstelling in Parijs. Een van zijn hier tentoongestelde schilderijen, "Impression, soleil levant", gaf de naam aan de hele stijl. Zijn eerste vrouw Camille overleed in 1879, en hij trouwde later met Alice Hoschedé, die in 1911 overleed. In 1883 betrok hij een ruim huis in Giverny bij Parijs en liet een Japanse tuinman een tuin aanleggen volgens zijn ideeën, waaraan in 1899 de beroemde waterlelievijver werd toegevoegd. Dit vormde zijn exclusieve motief tot aan zijn dood op 5 december 1926 in Giverny.

Claude Monet wordt beschouwd als het toonbeeld van het impressionisme.
Hij schilderde de natuur en beeldde de meest uiteenlopende stemmingen uit die het licht teweegbrengt, door hetzelfde motief op verschillende tijdstippen van de dag te schilderen. Hij was evenzeer gefascineerd door de weergave van de weerspiegelingen van water met zijn weerkaatsingen van licht en schaduw, die hij vooral aantrof in de vijver van zijn tuin in Giverny.

© KUNSTKOPIE.DE

Kunstdrukken & schilderijen van Claude Monet
Naar boven