Claude Monet ( * 1840 † 1926 )

Claude Monet

Claude Monet - Zelfportret
Op oudere leeftijd alleen nog waterleliesDe op 14 November 1840 in Parijs geboren Claude bracht zijn jeugd door in Le Havre, waar hij de jaren 1856-58 tekenfilms verkocht. Boudin werd op hem opmerkzaam gemaakt en gaf hem zijn eerste aanwijzingen

In 1859, ging hij naar Parijs. Hier studeerde hij aan de Académie Suisse en leerde er oa Pissarro kennen. In de studio van Charles Gleyre, maakte hij kennis met Bazille, Renoir en Sisley in het jaar 1862-63. In zijn schilderijen experimenteerde Monet met de verschillende effecten van licht in de natuur en was met zijn werken in de Salon van 1865 en 66 succesvol. In 1870 trouwde hij met Camille Doncieux, met wie hij samen Pissarro bij het uitbreken van de Duits-Franse oorlog naar London vluchtte. Uiteindelijk keerde hij terug naar Frankrijk en vestigde zich in Argenteuil in de buurt van Parijs. In 1874 nam hij deel aan de eerste Impressionistische tentoonstelling in Parijs; één van zijn schilderijen werd hier tentoongesteld "Impression, soleil levant" dit gaf de naam weer van de gehele stijl. Zijn eerste vrouw Camille stierf in 1879. Hij trouwde met Alice Hoschedé, die stierf in 1911. in 1883 verhuisde hij naar een ruime woning in Giverny, in de buurt van Parijs en werd hier in 1899 geïnspireerd tot vele van zijn laatste schilderijen door zijn Japanse tuinman. Hij op op 6 December 1926.

Claude Monet werd beschouwd als de belichaming van het impressionisme. Hij schilderde de aard en de verschillende gemoedstoestanden gemaakt door het licht. Hij schilderde vaak dezelfde scènes op verschillende tijdstippen van de dag. Het spel met reflecties in het water gefascineerde hem met licht en schaduwen, die hij met name in de vijver van zijn tuin in Giverny maakte.

© Hardy Schulz, KUNSTKOPIE.DE

Kunstdrukken & schilderijen van Claude Monet

Shop | Galerie
Naar boven