Marc Chagall ( Mark Zakharovich Shagal * 1887 † 1985 )

Portret van Marc Chagall

Marc Chagall -

(1887 - 1985)

Werd uit Joodse ouders als Moissje Chagall geboren op 7 juli 1887 in de Wit-Russische stad Vitebsk. Na zijn afstuderen, hij ging naar de kunstschool van Yehuda, werd hij daar voor het eerst met de realistische stijl van zijn leraar besmet;( by the way, hij voltooide een stage als een retoucheur bij een fotograaf). Na een korte tijd hij bij de Petersburger School voor de keizerlijke kunsten kreeg hij ruzie met één van zijn leraren en verdween voortijdig van school. In 1907 werd Chagall in St. Petersburg in de Swansewa school van Lev Semjolowitsch Bakst opgenomen. In 1909 ontmoette hij zijn toekomstige vrouw, Bella Rosenfeld, een vriend van zijn zus. Bella en Chagall's in 1916 geboren dochter IDA werden vaak gebruikt door Chagall. Tussen 1910 en 1914 reisde hij verschillende malen naar Parijs, waar hij zijn naam veranderde in Marc en daar verschillende artistieke disciplines, zoals kubisme en Fauvisme tot zich nam. Chagall keerde terug naar Rusland om te trouwen met Bella. Door zijn revolutionaire ideeën kreeg hij de gelegenheid om zijn werk in galerieën met progressieve uitstraling te exposeren. Bovendien kreeg hij na de Oktober rrevolutie in 1917 de kans om het ambt van kunst commissaris van Witebsk te worden, wat hij volhield tot 1919. In deze periode richtte hij een kunstschool op in Vitebsk. Als gevolg van spanningen in zijn geboortestad verliet hij in 1919 Vitebsk en verhuisde naar Moskou, waar hij eerst als fresco schilder werkte voordat hij in 1923 terug keerde naar Parijs en onder andere boeken ïllustreerde. Na 1950 begon Chagall wereldwijd sets voor operahuizen en gebrandschilderde ramen maken als decoratie.

Chagall staat bekend om zijn surrealistische werken, die verder worden versterkt door de keuze van heldere kleuren. Chagall overleed in 1985 in Paul-de-Vence, in Nice, waar hij zijn permanente verblijfplaats had sinds 1950.

© Hardy Schulz, Hamburg

Kunstdrukken & schilderijen van Marc Chagall

Sorry! Geen exacte overeenkomst gevonden

Sorry!
Deze zoekopdracht gaf helaas geen resultaat. Probeer een andere term of gebruik een andere schrijfwijze.

Kunstenaars registerHier vind u onze kunstenaarsindex. Deze is op verzoek naar bekendheid of op alfabetische volgorde te sorteren.

NAAR KUNSTENAARS REGISTER »

Kunststijlen en stromingenHier vindt u een overzicht van alle kunststijlen en periodes in de kunst. Van antieke tot moderne kunst staat in volgorde van de stijl gesorteerd.

LAAT ALLE STIJLEN ZIEN »

KleurzoekenDe kleurenzoeker laat u afbeeldingen zien op kleur. Zoekt u alleen 1 kleur, dan laten we u de schilderijen zien die hierin het meeste voorkomen. Kies tot 5 kleuren om een goed resultaat te behalen.

NAAR KLEURENZOEKEN»

Collecties

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe thema's. Deze hebben wij alvast geselecteerd. 
 

NAAR DE COLLECTIE »

MuseumregisterHet museum register laat u zien waar schilderijen zich bevinden. Zoekt u bijvoorbeeld een schilderij van het Rijksmuseum uit Amsterdam, kies dan voor Amsterdam rijksmuseum. Deze methode omvat ongeveer 50 % van ons aanbod

NAAR MUSEUM REGISTER »

Trefwoord registerHet trefwoorden register laat u afbeeldingen zien die onder een specifiek onderwerp bekennd zijn. Bijvoorbeeld "Adam" zoekt alle afbeeldingen die met de christelijke Adam zijn verbonden. Maar ook bijvoorbeeld met de kunstenaar Adam Helsheimer

NAAR ZOEKWOORDEN REGISTER »

NAAR BOVEN