Caspar David Friedrich ( * 1774 † 1840 )

Caspar David Friedrich

Biografie van Caspar David Friedrich

Duitse Romantiek

Caspar David Friedrich was een Duits schilder en graficus. Vandaag de dag wordt hij beschouwd als de belangrijkste medestichter van de vroege Romantiek en maakte hij de weg vrij voor de ontwikkeling van de kunst tot in de moderne tijd.

Geboren in Greifswald op 5 september 1774, bezocht Friedrich vanaf 1794 de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Kopenhagen. In 1798 verhuisde hij naar Dresden, waar hij een jaar later op de Akademietentoonstelling vertegenwoordigd was. In 1810 werd hij lid van de Berlijnse Academie, in 1816 van de Academie van Dresden. In de volgende jaren, vanaf ongeveer 1820, was de toekomstige tsaar Nicolaas I zijn belangrijkste mecenas, voordat Frederik ernstig ziek werd en uiteindelijk in 1835 het schilderen helemaal moest opgeven. Tegen de tijd van zijn dood, op 7 mei 1840 in Dresden, was de kunstenaar al in de vergetelheid geraakt. Pas in het begin van de 20e eeuw werd zijn kunst in herinnering gebracht.

Friedrich behoort tot de belangrijkste schilders van de Duitse Romantiek. Hij wist de idealen van dit stijltijdperk tot uitdrukking te brengen in zijn realistische, emotionele landschappen, door stemmingen nauwkeurig weer te geven en een nooit eindigende uitgestrektheid in zijn werken te creëren.

© KUNSTKOPIE.DE

Kunstdrukken & schilderijen van Caspar David Friedrich
Naar boven