Karl Eduard Ferdinand Blechen ( * 1798 † 1840 )

Biografie van Carl Eduard Ferdinand Blechen

Licht geschilderd met indrukwekkende perfectie

Carl Blechen werd geboren op 29 juli 1798, in de Berliner Straße (op dat moment Luckische Gasse) in Cottbus. Hij was een landschapschilder en ook professor van landschapsschilderkunst aan de academie van beeldende kunsten in Berlijn.

Carl Blechen was eigenlijk bankier, maar reeds als een bankier wijdde hij elke vrije minuut aan de schilderkunst. In 1822, na drie jaar in het bankwezen, begon hij aan zijn studie aan de Berlijnse Academie van de kunsten.

Blechens stijl werd voornamelijk beïnvloed door zijn studie. Vooral het zonovergoten landschap van Italië beïnvloedde zijn kunst. Zijn werken waren dus meer gebaseerd op de realiteit en niet zoals de destijds populaire stijl romantisch; derhalve dus nieuw realisme. Het publiek was in die tijd gewend aan buitensporige weergaven van landschap schilderijen en Blechen ironiseerde deze verwachting. Zijn schilderijen worden gekenmerkt door prachtige licht- en kleureffecten. Ze tonen zon en licht op een hele nieuwe manier en tot op de dag van vandaag is zijn werk nog steeds indrukwekkend.

Hij leed aan depressies en stierf op 23 juli 1840, net voor zijn 42e verjaardag in Berlijn,. En ligt tot op heden begraven in Kreuzberg waar hij in het Dreifaltigkeits kerkhof ligt begraven in een onbekend graf.

Kunstdrukken & schilderijen van Karl Eduard Ferdinand Blechen

Naar boven