Giovanni Antonio Canal (Canaletto) ( Giovanni Antonio Canal * 1697 † 1768 )

Giovanni Antonio Canal (Canaletto) portret

Biografie van Giovanni Antonio Canal (Canaletto)

Venetiaanse kunstenaar die van zijn eigen land hield

Giovanni Antonio Canal (Canaletto) werd op 7. Oktober 1696 in Venetië geboren. Zijn eerste opleiding kreeg hij van zijn vader Benedetto Canal, een theater schilder..

Canaletto werd geselecteerd als Veduto schilder (ital. „veduta“ – „uitzicht“. Is een stroming binnen de landschap schilderkunst die realistische stadsgezichten schildert).

De nauwkeurigheid in zijn schilderijen heeft hij gemaakt met behulp van de Camera Obscura. Deze Camera Obscura speelt met de menselijke waarneming en werd gebruikt om verre objecten wat wazig en verkleurd te maken.

Het bijzondere aan Canaletto was, dat hij hoofdzakelijk in de natuur schilderde. Terwijl zijn collega's vrijwel allemaal vanuit een studio werkte.

Na zijn terugkeer uit Rome in 1719 begon hij met zijn indrukwekkende collectie schilderijen die uiterst precies waren. Het licht was verbluffend realistisch, dusdanig dat de sfeer zeer realistisch werd weergegeven.

 

Venetiaanse grachten en het Dogenpaleis waren de voornaamste onderwerpen in zijn schilderijen. (Bijvoorbeeld de 12 aanzichten van de Canal Grande“). De blik van de kunstenaar op de stad of het dagelijkse leven was zeker uniek te noemen. Het gebruik van lokale kleuren en het mediterrane licht zorgt voor een impressionistisch effect dat vooruitloopt op zijn tijd.

 

Na 1820 durfde Canaletto zijn werk op internationale tentoonstellingen in Venetië te tonen. Giovanni Antonio had hier veel succes en kreeg hierdoor nog veel meer opdrachten.

Der Engelsman Joseph Smith speelde een belangrijke rol in het leven van Canaletto. Nadat de werken van de schilder in de collectie van Joseph Smith kwamen, kreeg hij hierdoor elders in Engeland ook vele nieuwe opdrachten voor schilderijen.

Het hoogtepunt van zijn werk is „Chiesa della Carità" of „De werkplaats van de metselaar“ (1725/26). Daarna kwamen Bacino di S. Marco zu Christi hemelvaart“ (1733/34), „Regatta op de Canal Grande“ (1733/34).

Helaas zorgde de Oostenrijkse oorlog (1740–1748) voor minder verkopen. Het aantal Britse bestellingen nam hierdoor af. Hij verhuisde daarom voor 9 jaar naar Engeland om dichter bij zijn klanten te zitten. Daar schilderde hij de Theems en de Westminster Bridge. Hij maakte onder andere schilderijen voor de Hertog van Richmond.

 

In 1755 keerde hij terug naar Venetië en werd in 1763 gevraagd om les te geven aan de Venetiaanse academie. Zijn latere werk was veel donkerder en met meer fantasie, miet meer zo detaillistisch.

Hij bleef en werkte in Venetië tot aan zijn dood in 1768.

Tot zijn leerlingen behoorde zijn neef Bernardo Bellotto, Francesco Guardi, Michele Marieschi, Gabriele Bella, Giuseppe Moretti en Giuseppe Bernardino Bison.

Kunstdrukken & schilderijen van Giovanni Antonio Canal (Canaletto)
Naar boven