100 jaar Bauhaus - kunst die zich laat zien

Bauhaus is een idee, een visie op een tijd waarin de industrialisatie het design had verdrongen. Het Bauhaus-idee volgt het idee dat alles wat ontworpen kan worden een esthetisch en bewust ontwerp moet ondergaan. Bauhaus design streeft naar een fusie van architectuur, schilderkunst en beeldhouwkunst. Technologie en kunst mogen niet als tegenstrijdigheid worden gezien, maar moeten door deze visie met elkaar worden verzoend.

In het interieurontwerp is de Bauhaus-stijl minimalistisch, eenvoudig, wit met een paar kleurrijke accenten, en is het geheel doordrongen van een koele en elegante eenvoud.

In april, de jubileummaand van de 100-jarige geschiedenis van deze designbeweging, presenteren wij u hier elke week een aanbeveling van onze redactie, die de stijl met werken van Bauhaus kunstenaars als Wassily Kandinsky, Paul Klee, László Moholy-Nagy, Oskar Schlemmer en Theo van Doesburg.

perfect weergeeft.
Bauhaus kunst op glas
Bauhaus kunst voor de muur

Hier een kruis, daar een kwadraat

De abstracte metgezellen van het Bauhaus zijn tijdloos modern. De geometrische vormen hebben een discrete uitstraling aan de wand en versieren de tentoonstelling zonder andere elementen in de ruimte te stelen.

De technische oriëntatie contrasteert met de beeldende kunst. Dit leidde tot controverses in het Bauhaus-discours over de rol van de kunst. In het eerste Bauhaus-tijdschrift in 1926 lichtte Wassily Kandinsky de rol van het basisontwerponderwijs van de beeldende kunstenaars toe: "Schilderen wordt gezien als een mede-organiserende kracht. Pas in 1927/1928 werd in het Bauhaus een schilderij opgericht met een eigen schilderklas.

Ohne Titel - László Moholy-Nagy
Komposition VIII - Wassily Kandinsky
Composition Arithmétique - Theo van Doesburg
Schilderijen in Bauhaus stijl met warme kleuren

Bauhaus kunst van Paul Klee

Paul Klee, geboren op 18 december 1879 in Münchenbuchsee, behoort tot de belangrijkste beeldende kunstenaars van de klassiek modernen in de 20e eeuw. Zijn veelzijdige werk varieert van expressionisme tot kubisme en tot surrealisme. Ook had hij contact met de „Blauwe ruiters“.

Samen met zijn bevriende kunstenaar Wassily Kandinsky gaf Klee vanaf 1920 les in Weimar en later in Dessau bij BAUHAUS.

Bauhaus kunstdrukken nu online kopen

Blauw in het kwadraat

blauw is tijdloos, mooi, de favoriete kleur van de meeste mensen en in de nuances princess blue en eclipse (beide PANTONE) ook dit jaar weer een trendkleur. In onze eerste Bauhaus set kiezen we deze prachtige kleur in verschillende tinten, die fantastisch harmonieert met de accessoires van het interieur.

Beroemde Bauhaus kunstenaars

Andere kunststijlen

NAAR BOVEN