Konstantin Avdeev ( * 1954 )

Konstantin Beider portret

Biografie van Konstantin Beider

Bewogen schilder en graficus

Konstantin Both werd geboren in 1954 in een Siberisch dorp dat onder leiding stond van Stalin's commando. Ouders en familieleden werden als Duitsers naar Siberië gedeporteerd, waar ze dwangarbeid moesten verrichten en velen stierven.

In de jaren zestig van de vorige eeuw groeiden beiden op in de Noord-Kaukasische stad Mineralnye Wody. Al vroeg testte hij zijn artistieke talent op een kunstenaarsschool voor kinderen, voordat hij in 1973 na zijn opleiding aan de vakschool voor kunstenaars in Stawropol afstudeerde als kunstdocent. Daarna werkte hij als kunstdocent en kreeg al snel uitgebreide opdrachten van gerenommeerde uitgevers in Moskou en Zuid-Rusland voor boekillustraties en voor het ontwerpen van kalenders en artistieke ansichtkaarten. Zijn verhuizing met de familie naar Zittau in de Duitse drielandenpunt van drie landen in 1999 bood hem een groter kader: Al snel volgden tentoonstellingen van zijn werk in Zittau, Löbau, Görlitz en Dresden. Op sociaal gebied vond hij de mogelijkheid om zijn pedagogische vaardigheden in te zetten: zijn inzet voor de "Kindervilla" in Zittau leverde een mooie brochure voor de stad Zittau op, waarvan het ontwerp grotendeels werd overgenomen door kinderen onder zijn professionele leiding.

Beiden verhuisden opnieuw in 2010, deze keer naar Wiesbaden. Hier volgde hij de oproep van de vereniging "ErfolgReichLeben e.V.", waarbij hij de leiding van de kunstacademie overnam.

Zo beschrijft Beider zijn kunst: "Mijn werken worden gekenmerkt door een veelzijdige rijkdom aan ideeën. Ze verwijzen naar de eenvoudigste aspecten van het leven tot aan excursies naar een bijna abstracte voorstelling van het menselijk lot tussen leven en dood. Steeds weer thematiseren ze onze eeuwige vragen over de zin en het doel van het leven - serieuze vragen die een passende artistieke representatie vereisen. Buiten de academische beperkingen heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld, die, op basis van een fijn gevoel van begeleiding van de pen, een atmosferische en representatieve manier gekenmerkt wordt door eenvoudige materialen en moderne digitale media, een duidelijke tekentaal en een intuïtief gevoel voor een romantische sprookjesachtige sfeer".

Het is duidelijk dat hij - naast het klassieke werk met penseel en verf - zich ook niet aansluit bij de nieuwe technieken: Het gebruik van moderne digitale druktechnieken biedt Konstantin Beider niet alleen de mogelijkheid om de horizon van zijn artistieke taken zorgvuldig te verruimen, maar ook om zijn werken in een eigentijds medium aan een breder publiek te presenteren.

.
Kunstdrukken & schilderijen van Konstantin Avdeev
Naar boven