August Macke ( * 1887 † 1914 )

Zelfportret van August Macke

Biografie van August Macke (1887 - 1914)

Levendige kleuren

August Macke werd op 3 januari 1887 geboren in Meschede en groeide op in Bonn. Hij studeerde in de jaren 1904-1905 aan de kunstacademie in Düsseldorf. Tot 1906 studeerde hij met FH Ehmcke aan de kunstacademie, waar hij in die jaren reizen ondernam naar Italië, Nederland, België en Londen. Na zijn vertrek bij de kunstacademie werd Macke aanvankelijk ontwerper bij het düsseldorfse schauspielhaus. Tijdens een reis naar Parijs maakte hij kennis met Delaunay, Daarna maakt hij zijn studie af, ditmaal bij Korinthe in Berlijn.

Na een tijd in het leger gezeten te hebben trouwt Macke in 1909 en gaat op reis naar Zwitserland waar hij Moillet ontmoet. Hij raakte ook bevriend met Franz Marc in München en nam in 1911 en 12 deel aan de tentoonstellingen van de \"Blue Rider\". Macke keert terug naar Bonn en was onder andere mede-organisator van de \"Sonderbund tentoonstelling in Keulen. In 1914 ondernam Macke samen met Klee en Moillet een reis naar Tunesië. Hierna zijn zijn schilderijen sterk veranderd door het gebruik van de Noord-Afrikaanse licht en de daar heersende kleuren. In datzelfde jaar overleed Macke op 26 september in de Franse campagne streek.

August Macke stierf op de vroege leeftijd van 27 jaar. Hij had eigenlijk slechts vijf creatieve jaren. Maar heeft wel een collectie van maar liefst 500 werken gemaakt. De focus van zijn schilderijen waren alledaagse situaties. Macke\'s kennismaking met de \"Fauves\" Delaunay en Matisse, evenals zijn vriendschap met Marc beïnvloedde zijn schilderstijl, zodat zijn meest krachtige expressiemiddel, kleur, werd gecobineerd met kubistische technieken. Macke wa een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het rheinische expressionisme.

 

Kunstdrukken & schilderijen van August Macke
Naar boven