Andy Warhol ( * 1928 † 1987 )

Andy Warhol kunstdrukken

Andy Warhol (1928 - 1987)

Consumentistische waanzin van de kunst

Andy Warhol werd op 6 augustus 1928 geboren als Andrew Warhola in Pittsburgh, Pennsylvania, als zoon van Tsjechische immigranten. In 1945-49 studeerde Warhol aan het Carnegie Institute of Technology in Pittsburgh. Na zijn afstuderen verhuisde hij naar New York, waar hij als reclametekenaar werkte voor "Vogue" en "Harper's Bazaar" en zijn naam afkortte tot Andy Warhol.

Zijn eerste solotentoonstelling vond plaats in 1952 in de Hugo Gallery in New York. In de volgende jaren ontwierp hij toneeldecors en begon hij zijn haar fel te verven, wat later zijn handelsmerk zou worden. In 1956 werden Warhol's reclametekeningen voor schoenen tentoongesteld en hij kreeg er de "Thirty Fifth Annual Art Director's Club Award" voor. In 1960 begon hij de commerciële kunst te verlaten en, tegelijk met Roy Lichtenstein, afbeeldingen te schilderen in de vorm van strips en de eerste afbeeldingen van consumptiegoederen, zoals de Coca-Cola flesjes. Vanaf 1962 gebruikte Warhol het zeefdrukprocédé om foto's op doeken over te brengen, die hij dan met schreeuwerige kleuren bewerkte. Hij maakte ook zijn rampenserie van elektrische stoelen en auto-ongelukken. De door hem opgerichte "Factory" hielp hem bij het reproduceren van zijn werken.

In de daaropvolgende jaren begon Andy Warhol films te produceren en had hij talrijke tentoonstellingen in Amerika en Europa. In 1975 verscheen zijn boek "The Philosophy of Andy Warhol", gevolgd door vele tentoonstellingen en retrospectieven, voordat Warhol op 22 februari 1987 overleed.

Warhol vond in zijn werken niets nieuws uit, maar hij verhief alledaagse dingen tot het oog van de toeschouwer, zodat hij gebruiksvoorwerpen of "sterren" als kunst kon opvatten. Door deze stijl, die bekend staat als pop-art, beïnvloedde Warhol andere kunstenaars zoals Keith Haring en leidde hij de kunst naar een nieuw tijdperk.

© KUNSTKOPIE.DE

Kunstdrukken & schilderijen van Andy Warhol

Sorry! Geen exacte overeenkomst gevonden

Sorry!
Deze zoekopdracht gaf helaas geen resultaat. Probeer een andere term of gebruik een andere schrijfwijze.

Formaat zoeken

Aanbod

Bestseller

Kunstenaars registerHier vind u onze kunstenaarsindex. Deze is op verzoek naar bekendheid of op alfabetische volgorde te sorteren.

NAAR KUNSTENAARS REGISTER »

Kunststijlen en stromingenHier vindt u een overzicht van alle kunststijlen en periodes in de kunst. Van antieke tot moderne kunst staat in volgorde van de stijl gesorteerd.

LAAT ALLE STIJLEN ZIEN »

KleurzoekenDe kleurenzoeker laat u afbeeldingen zien op kleur. Zoekt u alleen 1 kleur, dan laten we u de schilderijen zien die hierin het meeste voorkomen. Kies tot 5 kleuren om een goed resultaat te behalen.

NAAR KLEURENZOEKEN»

Collecties

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe thema's. Deze hebben wij alvast geselecteerd. 
 

NAAR DE COLLECTIE »

MuseumregisterHet museum register laat u zien waar schilderijen zich bevinden. Zoekt u bijvoorbeeld een schilderij van het Rijksmuseum uit Amsterdam, kies dan voor Amsterdam rijksmuseum. Deze methode omvat ongeveer 50 % van ons aanbod

NAAR MUSEUM REGISTER »

Trefwoord registerHet trefwoorden register laat u afbeeldingen zien die onder een specifiek onderwerp bekennd zijn. Bijvoorbeeld "Adam" zoekt alle afbeeldingen die met de christelijke Adam zijn verbonden. Maar ook bijvoorbeeld met de kunstenaar Adam Helsheimer

NAAR ZOEKWOORDEN REGISTER »

Naar boven