Alphonse Mucha ( * 1860 † 1939 )

Alphon Mucha - zelfportret

Korte biografie van Alphonse Mucha

Van gelegenheidsopdracht tot aan de voorbereider van de Franse Jugendstil - Belle Epoque.

Alphonse Mucha werd geboren op 24 juli 1860 in Ivancice, Moravië en was de derde zoon van Onrej Mucha. MUCHA'S vader, die zes kinderen uit twee huwelijken had, werkte als bode.

Al in zijn vroegste jeugd was Mucha uitzonderlijk begaafd, er werd gezegd Mucha zelfs het tekenen voor zijn lopen had geleerd. Niettemin begon hij zijn artistieke carrière als een autodidact - afgewezen door de Academie van Praag, werkte hij als decorateur in Wenen.

Op de leeftijd van 25 ging hij naar München en studeerde er ongeveer twee jaar aan de Rijksacademie van de kunsten. Na het voltooien van zijn studie, verhuisde hij naar Parijs, omdat dit de meest glamoureuze stad was en de metropool van Europa. Het was in de tijd van de bouw van de Eiffeltoren en wereld expositie.

De grote doorbraak naar de beroemde kunstenaar van de Belle Epoque kwam door een ontwerp van een affiche voor de beroemde actrice Sarah Bernhardt. Zijn affiches werden gescheurd van de muren door kunstverzamelaars.

in 1906 trouwde hij met Marie Chitilowá, die hij had ontmoet tijdens zijn verblijf in Parijs op 46 jarige leeftijd. In de loop van zijn leven, hij was met Rodin in Moravië, onderwees in New York City, Philadelphia, en Chicago, en was een officier in het Franse Vreemdelingenlegioen. Daarnaast was hij ook een lid van de geheime orde van de vrijmetselaars, net als vele andere beroemde kunstenaars.

Alphonse Mucha stierf op 14 juli in Duitse gevangenschap in Praag.

© Hardy Schulz, KUNSTKOPIE.DE

Kunstdrukken & schilderijen van Alphonse Mucha
Naar boven